Naslovna Srem Ruma Dan borca u Opštini Ruma

Dan borca u Opštini Ruma

PODELI

Polaganjem venaca na Gradskom groblju u Rumi danas je obeležen 4. jul, Dan borca. Obeležavanju značajnog istorijskog datuma prethodila je svečanost u Gradskoj kući na kojoj su predstavnici SUBNOR-a Opštine Ruma uručili povelje četvorici boraca koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.

Povelje su dobili Rade Bjekić, Obren Janjić, Srbin Jekić i Mileta Dobrosavljević, a posthumno je dodeljena i povelja dugogodišnjem predsedniku rumskog SUBNOR-a Momiru Miloševiću, koji je uspešno vodio tu organizaciju u njenim najtežim trenucima, kako finansijskim, tako i političkim, kazao je sadašnji predsednik SUBNOR-a Opštine Ruma Tomislav Milić. Posebna povelja uručena je Opštini Ruma, a u ime lokalne samouprave primio ju je Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma.

Tomislav Milić se zahvalio Opštini Ruma na podršci i dodao da je lokalna samouprava svaki put izašla u susret i pozitivno odgovorila na zahteve organiazcije koja u Srbiji broji oko 130.000 članova.

Doprinos boraca antifašista sa ovih prostora konačnoj pobedi nad tim najvećim zlom koje se nadvilo nad čovečanstvom u 20. veku je nemerljiv i ne može ga niko izbrisati, ali nažalost mi smo svedoci da pobeda koju su borci narodnooslobodilačkog rata u direktnom vojnom obračunu sa fašistima izvojevala nije konačna i danas postoje veoma česti primeri oživljavanja nacizma i fašizma, rekao je Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma.

“Naša je obaveza da se tom zlu gde god se pojavi suprotstavimo i da mu ne damo da se povampiri. Između ostalog doprinos borbi protiv ovakvog zla je i negovanje uspomena na sve one borce koji su stradali tokom antifašističke borbe. Naše Udruženje zaslužuje sve pohvale i mi se kao lokalna samouprava trudimo da u tom smislu pomognemo onoliko koliko je u našoj mogućnosti. Mislim da vremena i naznake koje su pred nama su takve da sam sasvim siguran da ćemo u narednom periodu te mogućnosti biti mnogo veće”, poručio je Kovačević.

Nakon svečanosti u Gradskoj kući na spomen obeležje žrtvama Drugog svetskog rata vence su položili predstavnici Opštine Ruma, boračke organizacije i građani.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here