Naslovna Danas je... DAN OSLOBOĐENJA ŠIDA

DAN OSLOBOĐENJA ŠIDA

PODELI

Šiđani obeležavaju Dan oslobođenja i Dan grada. Dan kada je oslobođen Šid u Drugom svetskom ratu proslaviće se vraćanjem uspomena i polaganjem venaca na spomenik palim borcima, na pravoslavnom groblju u Šidu, svečanom sednicom Skupštine opštine Šid, kao i uručenjem Decembarske nagrade.

U monografiji Šida, istoričar Simo Tomović zabeležio je atmosferu decembarskih dana, kada je Šid oslobođen. Prva proleterska udarna brigada i 11. udarna divizija stigle su 5. decembra 1944. godine pred sam Šid. Oni su gonili neprijatelja od Beograda. U prepodnevnim satima 6. decembra poslednje neprijateljske jedinice napustile su Šid i povlačile se u pravcu Tovarnika, a posle podne Šidom je vladala stravična tišina, da bi u sumrak ođednom grunule kaćuše iz pravca Gibarca, koje su otvorile brzu paljbu na neprijatelja. Sat vremena kasnije partizanske jedinice ušle su u grad.

Ceo Šid je tada bio na nogama. Narod je slavio jer se završio se strašni period okupacije, progona Srba, Jevreja i Roma, deportacija u logore i likvidacija od strane ustaške okupacione vlasti čiji je centar bio u Sremskoj Mitrovici

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here