Naslovna Dogadjaj Dan otvorenih vrata na Arheološkom lokalitetu Glac

Dan otvorenih vrata na Arheološkom lokalitetu Glac

Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Australijsko – srpski projekat „Glac” predstavio je istraživanja i iskopine kasnoantičke vile na tom nalazištu. Danas je organizovan open day za građanstvo, svi zainteresovani su mogli da vide iskopine, a lokalitet su posetili i predstavnici gradskih vlasti.

Australijsko – srpski arheološki projekat „Glac” odvija se već treću godinu, a danas je bio organizovan Dan otvorenih vrata za sve zainteresovane građane. Ovaj projekat se odvija u saradnji Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu. Partneri na projektu su Muzej Srema i Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice.

Lokalitet su danas posetili gradonačelnik Vladimir Sanader, Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport, Saša Bugadžija direktor Muzeja Srema i Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice ovaj projekat vidi kao šansu za privlačenje većeg broja turista i naučnika u naš grad: „Evo već treću sezonu vršimo iskopavanja na lokalitetu Glac u saradnji sa Australijskom ambasadom i Sidnejskim univerzitetom. Ozbiljan tim ljudi koji ovde radi, polako otkriva novu carsku palatu na teritoriji Grada Sremska Mitrovica tj. na teritoriji nekadašnjeg Sirmijuma. Ova iskopavanja izuzetno značajna i sa arheološkog stanovišta, s obzirom da se sada pojavljuje novi objekat koji do sada nije bio prikazan i koji će u narednom periodu sigurno biti glavna atrakcija što se tiče arheologije, verovatno, u Srbiji. Za Grad Sremsku Mitrovicu od izuzetnog je značaja jer naša je težnja da nam Sirmijum bude jedan od osnovnih brendova u turističkoj ponudi i mi ćemo se truditi da i u narednim godinama ova istraživanja nastavimo. Ovaj prostor smo planskim dokumentima zaštitili, tako da će on biti isključivo korišćen za arheologiju i nadamo se da, kada odmakne iskopavanje, da ćemo onda i neke planirane objekte na ovom prostoru izgraditi za edukaciju odnosno za sve mlade arheologe iz celog sveta i Evrope koji bi mogli ovde dosta toga da nauče i da budu gosti grada Sremska Mitrovica.”

Kako su predstavnici Grada Sremska Mitrovica rekli cilj ove saradnje je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta, kao i omogućavanje mladim istraživačima da korišćenjem najsavremenijih metoda proučavaj u antičko nasleđe.

NJ.E. Rut Stjuart (Ruth Stewart) ambasadorka Australije u Srbiji rekla je prilikom obilaska: „Veliko mi zadovoljstvo što sam danas ovde. Prvi put sam na Lokalitetu Glac, ovo je zaista veliki lokalitet, a postoji razlog za to, veliki su i nalazi. Jedan od razloga zbog koga Ambasada Australije podržava ovaj projekat je to što je ovo jedna jako lepa saradnja između Australije i Srbije. S jedne strane imamo australijski univerzitet, zapravo Sidnejski univerzitet, sa druge strane Arheološki institut u Beogradu, jako veliku podršku lokalne samouprave i naravno Ministarstva kulture Srbije i njihovog tima. Postoji puno uzbuđenja u vezi sa ovim lokalitetom i puno nagađanja da bi možda mogla biti u pitanju carska palata ali postoje razlozi za to, dosta tragova, dosta nalaza koji na to upućuju, danas sam slušala objašnjenje o nalazima do sada i mislim da smo na tragu nečeg velikog. Ovaj projekat takođe ima i obrazovnu komponentu, upoznata sam sa obrazovnim programom koji se sprovodi sa decom iz Mitrovačke gimnazije. Tokom programa oni uče nešto o istoriji svoga grada, odnosno oblasti u kojoj žive, uče o kulturnom nasleđu i jako je lepo što na taj način lokalna zajednica dobija nešto nazad od ovog projekta. Kao što sam rekla, jako sam uzbuđena što sam danas ovde, jedva čekam da se ponovo vratim, lepi su nalazi i zaista je bilo zadovoljstvo biti danas ovde.”

Lokalitet Glac poznat je više od 100 godina, još krajem XIX veka pronađeni su ostaci nekoliko građevina. Iskopavanjima koja su kasnije usledila otkriveni su mozaici i zidni ukrasi na činjeni od skupocenih vrsta kamena. Geofizičkom metodom 2014. godine je utvrđeno da se ostaci antičke arhitekture prostiru na površini od čak četiri hektara.

Dr Stefan Pop Lazić naučni saradnik Arheološkog instituta iz Beograda i korukovodilac Projekta „Glac” kaže da je ovo dugogodišnji projekat areholoških istraživanja na teritoriji Sirmijuma: „Ove godine su nastavljena sistematska arheološka istraživanja i nastavljen je Projekat Glac koji predstavlja saradnju između australijske i srpske države, između australijskih i srpskih institucija, konkretno Sidnejskog univerziteta Arheološkog instituta iz Beograda sa partnerstvom Muzeja Srema iz Sremske Mitrovice. Ovo je prelomna godina i za projekat i za naše istraživanja zato što smo naišli na neke u potpunosti nove, iznenađujuće nalaze. U prvom redu to je luksuzna arhitektura, veoma veoma luksuzna rimska arhitektura koje predstavljaju rimski mozaici i specifični načini dekoracije zidova i podova od mermera i od porfira koji su uvoženi sa Mediterana. Među njima najekskluzivniji je egipatski porfir koji je korišćen u Rimskom carstvu samo za najluksuzniju, imperijalnu, carsku arhitekturu. Imamo veliku podršku različitih institucija kako države Srbije, u prvu prvom redu Ministarstva kulture i Grada Sremska Mitrovica, a pored toga i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva koje nam je pomogla da se ovaj lokalitet stavi pod zaštitu i da u budućnosti bude prezentovan kao arheološki lokalitet i možda kao arheološki park. Pored toga, imamo i veliku podršku Australijske ambasade već godinama i ove godine se nastavlja ta podrška tako da se nadamo da će u sledećih nekoliko godina ovo biti i prezentovan lokalitet, u potpunosti otvoren za javnost, tokom cele godine.”

Danas su građani Sremske Mitrovice organizovano došli u posetu i to u velikom broju. Mitrovica ima puno izuzetnih lokaliteta ali ovo je pravo mesto gde može da se napravi arehološki park drugačiji od svih u Srbiji dodao je Pop Lazić.
Nalazište je udaljeno oko četiri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem III i u IV veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. U Sirmijumu i neposrednoj okolini rođeno je deset rimskih careva. U spisima o rimskim vladarima De Caesaribus, kojise najčešće pripisuju Aureliju Viktoru navodi se da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari. Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi su došli do pretpostavke da se upravo na ovom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.

Prof. dr Ričard Majls kodirektor Projekta “Glac”, rekao je da je sezona protekla za sada fantastično: „Sve se promenilo ove godine ali sve na lep način. Malo smo proširili sonde ove godine i skoncentrisali smo se na to da ubrzamo procese u nekim aspektima. Ono što smo najpre uradili to je geo-radarsko istraživanje, odnosno snimanje kako bismo mogli da vidimo tačno gde se nalazi ova konstrukcije i šta se u okviru nje gde se nalazi. To znači, da na vrlo precizan način možemo da počnemo da kopamo one delove građevine koje nas najviše zanimaju. Ono što smo našli ove godine je čitav niz novih građevina i ono što je upečatljivo je da su one prekrivene mermerom i to ne samo podovi, već i zidovi. To bi za modernog čoveka, u današnje vreme možda bilo onako previše kiča ali u doba Rima, odnosno u antičkim vremenima, to je u stvari obeležje luksuza, tako da nas to upućuje na zaključak da ipak jeste u pitanju carska palata i prilično smo sigurni da je u pitanju palata cara Maksimijana. Takođe jedan od važnih nalaza je hipokaust, odnosno podno grejanje, još mozaika i jedan ulazni hodnik koji upućuje na to po svojoj monumentalnosti da je u pitanju veoma moćno zdanje. Sve u svemu, imali smo veoma uspešnu kampanju i mnogo bolju nego što smo očekivali. Ovo sve ne bi bilo moguće, naravno da nije velike podrške lokalne samouprave, Grada i građana Sremske Mitrovice i Ministarstva kulture Srbije, već tri godine radimo na ovom lokalitetu i ta podrška nam zaista puno znači. Osim samoga iskopavanja bitna nam je i zaštita i konzervacija da bi kasnije lokalitet bio dostupan i otvoren za javnost.”

Na prostoru današnje Srbije rođeno je osam na estrimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu, pokazaće ovo australijsko-srpsko istraživanje.

Projekat „Glac” podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će biti obučavani srpski, australijski i drugi inostrani studenti i đaci.

Krajnji cilj projekta je da se predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Projekat „Glac” podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Australije u Beogradu, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Grad Sremska Mitrovica.

Dan otvorenih vrata iskoristili su brojni Mitrovčani, ali i svi ostali zainteresovani i posetili Arheološki lokalitet Glac gde su se uverili u nova otkrića rimskih iskopina.

IZVORsirmiuminfo
Prethodna vestDeci iz Srbije sedam medalja na takmičenju iz mentalne aritmetike
Sledeća vestNoćas počinje zimsko računanje vremena

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here