Naslovna Srem Sremska Mitrovica Dan otvorenih vrata na arheološkom lokalitetu „Glac”

Dan otvorenih vrata na arheološkom lokalitetu „Glac”

PODELI

Australijsko – srpski arheološki projekat „Glac” odvija se već drugu godinu, a danas je bio organizovan Dan otvorenih vrata za sve zainteresovane građane. Ovaj projekat se odvija u saradnji Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu. Partneri na projektu su Muzej Srema i Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice.

Lokalitet su danas posetili gradonačelnik Vladimir Sanader , Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport, Saša Bugadžija direktor Muzeja Srema i Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kako su predstavici Grada Sremska Mitrovica rekli cilj ove saradnje je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta, kao i omogućavanje mladim istraživačima da korišćenjem najsavremenijih metoda proučavaju antičko nasleđe.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice ovaj projekat vidi kao šansu za privlačenje većeg broja turista i naučnika u naš grad: “Arheološki lokalitet „Glac” u drugoj godini istraživanja već je pokazao da će biti nešto glamurnozno što će Grad Sremska Mitrovica da pokaže svima koji nisu odavde, ali i našim Mitrovčanima koliko je Sirmijum bio velik i značajan u tom periodu. Mi kao grad arheologije moramo da podržimo i razvijamo ovakve projekte, planiramo da kroz naša akta ovaj lokalitet uredimo i organizujemo u jedan edukativni centar za mlade arehologe i za sev koje zanima arheologije. Zbog ovog lokaliteta na Glacu Sremska Mitrovica će postati mnogo prepoznatljivija u svetu nego što je do sada bila.”

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here