Naslovna Danas je... Dan rodne ravnopravnosti sa fokusom na žene

Dan rodne ravnopravnosti sa fokusom na žene

PODELI
Ustanovljen Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji, oktobar 2021. Foto: srbija.gov.rs

Povodom obeležavanja Dana rodne ravnopravnosti, koji se obeležava 11. juna, pokrajinski zaštitnik građana je u saradnji sa mrežom “Život bez nasilja” predložio da u ovogodišnjoj temi budu žene u fokusu, sa primerima pozitivne prakse koje su svojim delovanjem dale doprinos društvu.

Kao jedan od primera pozitivnog delovanja na afirmaciji žena je priznanje “Dama godine 2022”, koje je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević dobila u martu za svoje delovanje na promociji kulture, umetnosti i pravih životnih vrednosti.

Još jedan primer pozitivna afirmacije žena je Pokrajinsko priznanje u oblasti umetnosti – nagrada “Pavle Jovanović”, koju je ove godine dobila glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Ðurđević Dimić, za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Datum 11. jun, kao Dan rodne ravnopravnosti, ustanovila je Vlada 27. oktobra 2021. godine, pozivajući se na 1842. godinu, kada je na isti dan odobreno školovanje žena u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here