Naslovna Srbija DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE: Da li se zastava Srbije...

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE: Da li se zastava Srbije viori i na vašoj kuci?


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj 15. septembra.

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj. Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Srbije takođe je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta – jeste dan koji svakako treba obeležavati. U Kraljevini Jugoslavije to je bio dan slave srpske vojske i dan slobode.

KULT ZASTAVE

Cilj novog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Zbog obeležavanja ovog praznika i svečanosti koja je organizvana zatvara se centar Beograda za saobraćaj.

Dan zastave obeležava se u mnogim državama, a ustaljena je praksa isticanja zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi.

U Srbiji državni pokrajinski i lokalni organi drže istaknutu državnu zastavu, kao i javne službe. Pored narodne zastave, koju su dužni da viju svakodnevno, ističu i državnu zastavu

Gađani mogu da biraju da li će na svojim objektima istaći državnu ili narodnu zastavu. Zakon ne definiše koji oblik zastave smeju da ističu fizička lica.

Da li ste na vašoj kući viori zastava Srbije?

IZVORVojvodina uživo
Prethodna vestPodrška inkluziji Roma
Sledeća vestObaveštenje o radu mesnih ambulanti 16.09.2021.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here