Naslovna Kultura Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Podignite zastavu da se vijori!

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Podignite zastavu da se vijori!

PODELI
Izvor: EPA-EFE (Marko Đoković)/nasemesto.rs

Državni praznik, 15. septembar, Veliki dan za Srbiju, Republiku Srpsku i celokupan srpski narod, jer nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode!

Ovaj dan simbol je junaštva i jedinstva nacije, koji Srbija, Republika Srpska i srpski narod gde god da živi, slavi zajedničkim praznikom. On je i poruka da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju kulturu, tradiciju, veru.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave slavi se od 2020. godine. Izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Juriš koji niko nije mogao da zaustavi

Dan kada je probijen Solunski front i danas mnogi ocenjuju kao odlučujući za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Mesec i po dana srpska vojska je potiskivala neprijatelja i oslobađala zemlju, i omogućila da se srpska zastava ponovo zavijori u Beogradu.

Juriš koji više niko nije mogao da zaustavi – tako se i vek kasnije opisuje podvig srpske vojske koji je nagovestio kraj Velikog rata.

Već prvog dana pešadija je probila 11 kilometara fronta. Na prvoj liniji bile su šumadijska divizija sa Stepom Stepanovićem na čelu i dve francuske divizije.

Za 45 dana borbe srpska vojska je prešla oko 600 kilometara potiskujući neprijatelja i oslobađajući zemlju.

Prvog dana novembra srpska zastava se ponovo zavijorila i u Beogradu.

Za sve vreme boravka na Solunskom frontu, poginulo je oko 9.000 srpskih vojnika, dok je tokom proboja stradalo nešto manje od 700.

Trajanje priprema za proboj meri se mesecima – od januara do sredine septembra te 1918. na Solunskom frontu vladalo je zatišje u borbama. Taj period iskorišćen je za planiranje završne ofanzive. U međuvremenu, za komandanta Solunskog fronta postavljen je francuski general Franše d’Epere.

Za vreme trajanja Prvog svetskog rata to je bila najsloženija borbeno-taktička situacija u kojoj se srpska vojska našla.

Francuska je bila zadužena za prenaoružanje Srbije, dok je Engleska bila jednim delom zadužena za dodeljivanje uniformi. Tako da imamo jednu neobičnu kombinaciju – srpska vojska po prvi put ima šlem francuske proizvodnje, ali sa ugraviranim grbom Kraljevine Srbije, obično su košulje i bluze bile plave po ugledu na francusku vojsku, dok su pantalone bile zelene po ugledu na britansku vojsku.

Istu uniformu nosili su i vojnici Maroka, Rusije, Italije, Senegala i Indokine, koji su se borili na strani saveznika.

Praznovanje

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj. Cilj uspostavljanja novog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Na Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Zastava se u takvoj prilici postavlja isključivo na mestu predviđenom za njeno isticanje, u skladu sa važećim propisima.

U Srbiji u tu svrhu državni organi drže istaknutu Državnu zastavu, pokrajinski i lokalni organi, kao i javne službe i Narodnu zastavu, koju su dužni da viju svakodnevno, dok građani mogu da biraju da li će na svojim objektima istaći Državnu ili Narodnu zastavu budući da zakon ne definiše koji oblik zastave smeju da ističu fizička lica.

Glavni cilj u pokušaju da utemeljimo ovaj lepi praznik je da motivišemo sve naše građane gde god oni živeli, da toga dana, na svoje domove istaknu našu trobojku. Na kraju, dugujemo ovu našu zemlju svojim precima. Na nama je sada da gradimo bolju budućnost i da novim pokolenjima ostavimo više nego što smo nasledili. Lepšu, mirniju, čistiju, ponosniju Srbiju. Počnimo taj proces sa isticanjem zastave 15. septembra!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here