Naslovna Dogadjaj Danas je Dan sećanja na žrtve Holokausta

Danas je Dan sećanja na žrtve Holokausta

PODELI

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se danas, 27. januara u spomen na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, tokom Drugog svetskog rata.

Na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, na Starom sajmištu u Beogradu, vence će položiti predstavnici vlasti, ministarstava, Grada Beograda, Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i diplomatskog kora.

 Jevrejska opština zajedno sa Gradom Novim Sadom polažiće venace na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju. Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here