Naslovna Srem Ruma Danas je Sveti Nikola Čudotvorac: Ispoštujte sledeće običaje!

Danas je Sveti Nikola Čudotvorac: Ispoštujte sledeće običaje!

PODELI

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sveti Nikola je najveća porodičnu slavu u Srbiji. O episkopu i dobročinitelju poreklom iz Male Azije, Svetom Nikoli, prvi zapisi potiču iz četvrtog veka nove ere. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac.

Od ovog sveštenog lica, poznatog po humanosti, nastale su mnoge legende i priče o današnjem Deda Mrazu.

Za ovog sveca vezuju se različiti običaji.

U nekim naseljima Vojvodine, negde do početka Drugog svetskog rata ulicama je išao maskirani lik, sa šubarom na glavi i bradom od kučine, štapom u jednoj ruci i tkanom torbom o ramenu, te je ulazio u kuće gde ima dece i darivao ih slatkišima i voćem.

U gradskim sredinama u Srbiji ustalio se običaj da se deca daruju o svetom Nikoli. Uoči praznika deca ostavljaju u prozor dobro očišćene cipele, a ujutro nalaze poklone, koje im po verovanju ostavlja Sveti Nikola.

Postoji i verovanje da na Nikoljdan nerotkinje traba de se mole Svetom Nikoli, a ponegde je i zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here