Naslovna Danas je... Danas je svetski dan borbe protiv dijabetesa

Danas je svetski dan borbe protiv dijabetesa

PODELI

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se svake godine na rođendan Frederick Banting-a, koji je sa Charles Best-om doprineo otkriću insulina 1922. godine, sa ciljem skretanja pažnje na probem dijabetesa u svetu.

Logo svetskog dana dijabetesa je plavi krug koji simbolizuje jedinstvo globalne dijabetes zajednice u borbi protiv dijabetesa.

Ove godine Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se pod sloganom “Žene i dijabetes-naše pravo na zdravu budućnost”. Kampanja je namenjena svim ženama u riziku da obole ili obolelim od dijabetesa.

Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja Sremska Mitrovica, kao i svake godine, obeležiće ovaj značajan datum sledećim aktivnostima:

Danas „Otvorena vrata“ Savetovališta za dijabetes, gde će svi zainteresovani sugrađani moći da provere nivo šećera iz krvi i dobiju sve potrebne savete o prevenciji dijabetesa. Takođe će se deliti reklamni materijal na temu dijabetesa a moći će da se uradi test kojim se može saznati da li postoji i koliki je rizik za nastanak dijabetesa tip 2.

16. novembra – Predavanje na temu „Dobra kontrola dijabetesa“, predavača dr Maje Vladisavljević u dva termina, prvi u 08 časova, a naredni u 12 časova.

Do kraja meseca će se takođe održati i tribina u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti.

Bazarom zdravlja koji će biti održan u Domu penzionera, sa početkom u 17 sati, Crveni krst Šid obeležiće Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Biće to prilika da građani dobiju preventivne savete o uzrocima i lečenju dijabetesa, da izmere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a akcija se održava u Ulici Branka Radičevića, broj 1a.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa 14. novembar obeležen je danas i u Rumi. Stručni tim rumskog Doma zdravlja bio je danas u apoteci u centru grada na raspolaganju svim građanima koji su hteli da se informišu o dijabetesu ili urade preventivne preglede

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here