Naslovna Srem Inđija DANAS Noć istraživača u centru Inđije

DANAS Noć istraživača u centru Inđije

PODELI

Pod sloganom „Znanje na prvi ogled!“ u petak, danas, u centru Inđije održaće se manifestacija Noć istraživača.

U periodu od 16 do 20 časova svi zainteresovani imaće prilike da se bliže upoznaju sa poslom naučnika i istraživača.

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača, a u Srbiji u jedanaest gradova- Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici.

-Svake godine prikazujemo i približavamo druge nauke i istraživače da bismo pokazali raznovsnost ali i međusobnu povezanost različitih nauka u Srbiji. U vremenu kada smo okruženi savremenim tehnologijama i kada nam je svaka informacija dostupna za nekoliko klikova, veoma je teško zainteresovati mlade, a još teže ih zadržati naučnim igrarijama. Verovali ili ne, većina stanovnika planete koristi internet i mobilne telefone, a ne zna na kojim principima oni rade. E zbog toga smo mi tu, da im probudimo istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja, rekla je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i koordinatorka Noći istraživača.

Koji su strahovi zastupljeni kod različitih naroda danas i čega su se plašili Egipćani a čega Inke i praistorijski ljudi jesu samo neka od pitanja čije će odgovore dobiti posetioci ove naučne fešte u Inđiji.

Koordinator Kancelarije za mlade Dragan Surla rekao je da je veoma važno da se mladi što ranije i što češće susreću sa naukom. „Zainteresovanost mladih za nauku je prvi korak ka njihovom opredeljivanju da se ozbiljno bave naučnim istraživanjima. Verujem da ćemo atraktivnim pristupom privući veliki broj mladih koji će se, prilikom biranja šta da studiraju, opredeliti za jednu od naučnih disciplina i to će predstavljati naš veliki uspeh“ istakao je Surla.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Inđija – Opština razvoja i investicija”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here