Naslovna Danas je... Danas obeležavamo Svetog Jovana Zlatoustog: evo šta ne treba da radite na...

Danas obeležavamo Svetog Jovana Zlatoustog: evo šta ne treba da radite na današnji svetac

PODELI
Foto: novosti.rs

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, svetitelja i reformatora, najčuvenijeg propovednika u istoriji crkve.

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja i propovednika u istoriji crkve.

Rođen je u Antiohiji, gde je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski. U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika.

Kao đakon, piše “O sveštenstvu”, delo neprevaziđeno do danas, a kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi. Propoveda svakodnevno na određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Ubraja se u Sveta tri jerarha, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

Njegove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. Dogovorom su ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul).

Sveti Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome pismu i Svetoj liturgiji. U svojoj društvenoj etici, Sveti Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan valja uzeti neku knjigu i iz nje pročitati makar deo. U nekim krajevima Srbije još se veruje da na današnji dan žene ne treba da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here