Naslovna Danas je... Danas počinje obeležavanje 106 godina od iskrcavanja na Krfu

Danas počinje obeležavanje 106 godina od iskrcavanja na Krfu

PODELI
Izvor: Vlada Srbije

Obeležavanje 106. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido počeće danas polaganjem venaca i odavanjem počasti u mestima Ipsos/Dasija, Guvija i Agios Mateos na Krfu.

Komemorativnu svečanost u Ipsosu/Dasiji kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo”, poznatog kao „Gvozdeni puk” predvodiće državni sekretar Ministarstva za rad Miodrag Kapor, koji će predvoditi i komemoraciju u Guviji, kod Spomen ploče na mestu iskrcavanja srpske vojske na Krf 1916.

Odavanju pošte prisustvovaće i predstavnici Republike Srpske.

U Agios Mateosu biće održana komemoracija kod spomenika vojnicima Drinske divizije, a venci će biti položeni i kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve.

Poštu srpskim vojnicima će na ovim komemorativnim svečanostima odati i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Vrhovna komanda srpske vojske je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na jadransko primorje.

Posle više od mesec dana teških marševa, po najtežem vremenu i bespuću, srpska vojska došla je do Skadra, Drača i Valone, odakle se povukla na Krf, na kojem se do aprila 1916. godine našlo 151.828 vojnika.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije, koje je bilo obeleženo velikim stradanjem civilnog i vojnog stanovništva, koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima, spas potražili na grčkim Jonskim ostvrvima Krf i Vido.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here