Naslovna Dogadjaj Danas se obeležava 102 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Danas se obeležava 102 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

PODELI
Foto: nsuzivo

Odlukom Velike Narodne Skupštine Vojvodine od 25. novembra 1918. godine Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni su tadašnjoj Kraljevini Srbiji, a dan ranije istu odluku donela je i skupština Srema sa sedištem u Rumi. Godišnjica će biti obeležena danas u Novom Sadu.

Odluku o priključenju Kraljevini Srbiji, kao jedinstvenoj državi pročitao je jedan od lidera Srba nekadašnje Austrougarske, političar i novinar Jaša Tomić, koji je tada rekao da se Vojvodina priključuje Kraljevini Srbiji “koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu”.

Sednici skupštine na kojoj je proglašeno prisajedinjenje prisustvovalo je 757 poslanika – 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, šest Nemaca, tri Šokca, dva Hrvata i jedan Mađar.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom instagram profilu napisao je:

– Vojvodino, srećno prisajedinjenje! I ovog 25. novembra sećamo se Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je proglasila prisajedinjenje današnje Vojvodine Srbiji. Time je ispunjena viševekovna želja naroda sa obe strane Dunava i Save i krunisana veličanstvena pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ne zaboravljam stotine hiljada palih za ostvarenje ideje ujedinjenja braće, kao i želje, nadanja i oduševljenje svih onih Vojvođana koji su u Srbiji te 1918. godine videli “državu koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost, napredak u svakom pravcu, ne samo nama, nego i svima slovenskim i neslovenskim narodima, koji s nama zajedno žive. Ono čemu su se oni tada nadali, mi danas u Novom Sadu i Vojvodini ostvarujemo. Živela Vojvodina, živela Srbija!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here