Naslovna Danas je... Danas se obeležava Svetski dan knedli

Danas se obeležava Svetski dan knedli

PODELI
Foto: pixabay.com/RitaE

Svetski dan knedli obeležava se danas, a ovaj delikates se smatra tradicionalnim jelom, koje ima istoriju dugu više od 2.000 godina.

Pre tri godine su državljani 42 zemlje širom sveta naveli da je svetu potreban dan kada će se slaviti knedle i odlučeno je da to bude 8. septembar.

Opravdanost uspostavljanja Svetskog dana knedli, pored viševekovne tradicije, potvrđuju i novi inovativni ukusi koji su se pojavili na internetu poput kombinacija juzu voća iz Istočne Azije i borovnice ili crne maline sa ružičastom čokoladom dobijenom iz nove vrste kakaovca koja se uzgaja u Ekvadoru, Brazilu i Obali Slonovače.

Na knedlama su odrastale generacije naših predaka, a jedna od najpoznatijih svetskih ličnosti koja je obožavala knedle bio je naš najveći naučnik Nikola Tesla.

Od onih tradicionalnih knedli sa šljivama i kajsijama, danas su se razvila brojna druga punjenja knedli, bilo onih sa čokoladnim punjenjima, kremastim od pistaća, badema ili oraha, naveo je u saopštenju jedan domaći proizvođač knedli.

Postojanje knedli na našim prostorima zabeleženo je i u prvim kuhinjskim kuvarima starijim od 100 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here