Naslovna Danas je... SLAVIMO VINO I LJUBAV

SLAVIMO VINO I LJUBAV

PODELI

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova, velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Današnji dan, praznik je i zapadne tradicije, Sveti Valentin. I jedan i i drugi svetac iako pripadaju različitim crkvama, zaštitnici su ljubavi svih hrišćana.

Naš narod je poznat po tome što ne propušta prilike za slavlja. Važno je da se stalno nešto dešava i slavi, pa smo počeli da usvajamo i praznike koji nisu u ovdašnjoj tradiciji.

Kako ne želimo da ni u čemu kaskamo za svetom, i kod nas 14. februara sve “pršti” od prigodne ikonografije. Srca na sve strane! Od svile, pliša, čokolade, do izjava ljubavi i na bilbordima. Kao u “belom” svetu.

Bilo da slavite Trifuna, zaštitnika vinogradara, ili Valentina, zaštitnika zaljubljenih, veruje se da 14. februara počinje da se budi priroda, a sa njenim buđenjem, budi se i ljubav, koju treba da slavite na svoj način, svaki dan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here