Naslovna Vojvodina Danas u SZPB: Promocija aplikacije za gluve i nagluve i predstava “U...

Danas u SZPB: Promocija aplikacije za gluve i nagluve i predstava “U ogledalu muza”

PODELI
Foto: rtv.rs

NOVI SAD – Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (3. decembar), danas u 11 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće organizovan obilazak stalne postavke za posetioce sa oštećenjem sluha. 

Događaj je osmišljen sa ciljem da se promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u svakodnevnom životu. Posetioci će biti u prilici da uz pomoć „multimedijalne aplikacije“ samostalno upoznaju i istraže neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja iz kolekcije Pavla Beljanskog, saopštavaju iz te kulturne institucije.

U želji da posetiocima sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži uvid u deo kolekcije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik iz Novog Sada, a uz podršku Fondacije „Evropska prestonica kulture“ (2019) i Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada (2020/2021), ostvarila poseban muzejski program za gluve i nagluve osobe u okviru višegodišnjeg projekta „Muzej za sve“.

Realizovana je multimedijalna aplikacija – vodič kroz stalnu postavku (2019), osmišljena sa ciljem da se saznanja o umetničkim delima približe osobama sa oštećenjem sluha, ali i nove priče publikovane u brošuri „Umetnost kao znak“ (2020) i nadograđene na postojeću platformu, kako bi se mladima uz pomoć znakovnog jezika predstavili osnovni pojmovi o umetnosti.

Nedavno je još jedna publikacija Spomen-zbirke – „Prvi put u muzeju“ – namenjena deci, prilagođena za osobe s invaliditetom. U saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik i podršku Gradske uprave Novog Sada snimljen je i video klip na znakovnom jeziku, prema ovom izdanju iz 2015. godine u kome devojčica Alisija Hamza tumači osnovna pravila ponašanja unutar muzejskih postavki.

Celokupan projekat „Muzej za sve“ je zamišljen s idejom popularizacije muzeja kod osoba s ivaliditetom, ali i širenja svesti unutar muzejskih struktura o potrebi prilagođavanja muzejskih prostora i programa netipičnoj publici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here