Naslovna Hronika Danas u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici: Nastavak suđenja za otmicu dečaka...

Danas u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici: Nastavak suđenja za otmicu dečaka iz Stare Pazove

PODELI
Foto dnevnik

SREMSKA MITROVICA – U Višem sudu u Sremskoj Mitrovici, danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Marku (55) i Lazaru (20) Jovišiću, kao i Aleksi Mrđi (20) iz Stare Pazove, koji se terete za otmicu maloletnog sugrađanina Petra M.

Prema otpužnici, koju je podiglo tužilaštvo, njih trojica su okrivljeni da su 27. oktobra 2019. godine, oteli tada trinaestogodišnjeg Petra M. i držali ga zatočenog u napuštenoj vikendici u Belegišu.

Suđenje u ovom predmetu počelo je prošle godine, a na poslednjem glavnom pretresu, održanom 21. septembra, došlo je do odlaganja jer je tužilaštvo podnelo izmenjen optužni akt, sa kojim je trebalo da se upoznaju odbrana i sudija Milica Cvejić, koja je naredni glavni pretres zakazala za danas.

Kako “Dnevnik” nezvanično saznaje, iznošenjem dokaza i veštačenjem tokom suđenja, činjenično stanje je promenjeno i zato je došlo do izmene optužnog akta, ali je pravna kvalifikacija ostala ista.

Protiv N. J. (18), brata Lazara i sina Marka Jovišića, a koji je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio maloletan, vodi se sudski postupak za maloletna lica u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici.

Podsetimo, “mozak operacije” otmice dečaka bila su braća Jovišić, Lazar i njegov tada maloletni brat N., dok su im podršku u tom krivičnom delu dali otac i njihov prijatelj Aleksa Mrđa.

Okrivljeni, koji se nalaze u pritvoru, se terete se da su kobnog dana pola sata pre ponoći, u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi, presreli su maloletnog Petra koji je bio na biciklu, oteli ga i vezali, a zatim putničkim automobilom marke punto odvezli u napuštenu vikendicu u Belegišu, gde su ga držali nekoliko sati.

Nestanak trinaestogodišnjaka policiji je prijavila njegova majka, kojoj je bila sumnjiva telefonska komunikacija sa njim. Ubrzo je vest podigla celu Srbiju na noge, a operativnim radom policije dečak je za manje od 24 sata, nepovređen, vraćen svojim roditeljima.

Kako smo tada pisali, pretpostavljalo se da je razlog otmice bio da se od roditelja pribavi materijalna korist, ali da otmičari nisu ni stigli da stupe u kontakt sa članovima porodice.

Policija je preko kamera identifikovala vozilo koje je moglo biti korišćeno u otmici.

– Sve patrole su imale zadatak da nađu to vozilo i ono je pronađeno. U njemu su bila dva lica. Oni su uhapšeni i na osnovu podataka koje su dali sužen je krug osumnjičenih – naveo je tada direktor policije Vladimir Rebić i istakao da je pre toga MUP obavio niz informativnih razgovora s licima koja su mogla biti uključena.

Rebić je dodao da smatra da zbog velike aktivnosti policije, „češljanja” terena i zaustavljanja vozila, otmičari nisu ni stigli da stupe u kontakt sa članovima porodice.

Tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević je neposredno rukovodio operacijom i bio s policijom koja je pregledala teren.

– Išli su pet-šest kilometara kroz šumu i došli do lokacije gde je jedan od uhapšenih ukazao gde se Petar nalazio – rekao je Rebić, i istakao da dečak nije bio vezan, ali jeste boravio 20 sati u nehumanim uslovima. Nije bio mučen i nije imao vidljive povrede. Bio je u svesnom stanju kada je pronađen.

– Bilo je jako, jako teško – rekao je tada Kovačević. – Dete je bilo sakriveno na izuzetno nepristupačnom prostoru u jednom kamp-naselju u Belegišu, nekih pet-šest kilometara kroz šumu.

On je istakao da je potraga za otetim dečakom na teritoriji Stare Pazove uspešno okončana u roku od 24 časa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here