Naslovna Srem Ruma Danci, Kinezi i naši zapošljavaju u Rumi: Uskoro dva nova pogona

Danci, Kinezi i naši zapošljavaju u Rumi: Uskoro dva nova pogona


Na evidenciji nezaposlenih u rumskoj opštini trenutno je 3.800 ljudi, a ukoliko sve bude išlo po planu, uskoro će ih biti 400 manje, piše Dnevnik.

Naime, rumska kompanija „Dag CO”, koja se bavi proizvodnjom gornjih delova obuće i koja u Rumi zapošljava oko 350 radnika, započela je izgradnju novog proizvodnog objekta na putu Ruma–Voganj u kojem će posao dobiti još 200 radnika.

Novi objekat te porodične kompanija imaće oko 4.500 kvadratnih metara i u njega će biti uloženo dva miliona evra. Ta firma, koja se od 2001. godine uspešno bavi proizvodnjom gornjih delova obuće, izvozno je orijentisana. Specijalizovna je za pravljenje obuće za policiju, vojsku, planirare, takozvanu treking obuće. Prošle godine je njen izvoz dostigao 331,3 milion dolara, a godinu ranije 287,6 miliona evra. Najveći plasman svoje robe lane, kao i ranijih godina, ostvarila je italijanskom tržištu – 225 miliona dolara, što čini 10,1 odsto ukupnog izvoza industrije kože i obuće u Srbiji. Na drugom izvoznom mestu je Bosna i Hercegovina sa 42 miliona dolara, zatim Slovenija, Crna Gora…

Dobra poslovna klima
Po rečima predsednika opštine Ruma Slađana Mančića, nisu samo strani investitori ti koji grade i razvijaju svoj biznis u toj lokalnoj samoupravi.

Proizvodni pogon proširuje i ova domaća kompanija, i to iz našeg grada, rekao je Mančić.

Kako dodaje, ona upravo najbolje prikazuje kakva je poslovna klima u Rumi.

Zahvaljujući tome što je zdrava kompanija, „Dag CO” otvara i nove proizvodne pogone i pravi prostor za zapošljavanje radnika. Obećali smo joj da ćemo taj deo grada pokriti kanalizacionom mrežom i za to će biti potrebno između tri i pet miliona dinara. Novac ćemo obezbediti iz opštinskog budžeta, kaže Mančić.

Novi pogon treba da bude završen do kraja godine i uposli 200 radnika da bi firma nastavila započetu realizaciju s dve nemačke kompanije. Direktor kompanije „Dag Co” Darko Ilić naglašava da godišnje s proizvodnih traka izađe oko 350.000 pari obuće.

Ta investicija nam je bitna da bismo u daljoj perspektivi mogli razmišljati o tome da zaposlimo i nove radnike, istakao je Ilić. Prema njegovim rečima, u nekom narednom periodu bi mogli da prime 200 radnika, toliko ima zahteva za proširenje posla. Pomoć lokalne samouprave je dobrodošla, kaže naš sagovornik.

Osim te domaće kompanije, i jedna strana je ovih dana podnela lokalnoj samoupravi zahtev za proširenje proizvodnje i izgradnju novih pogona, a samim tim i za zapošljavanje novih radnika. Kinesko-danska fabrika „Healtcare” nedavno je prosledila zahtev opštini Ruma za kupovinu dodatna 4,5 hektara zemljišta s namerom proširenja fabrike na dodatnih 20.000 kvadratnih metara.

Kompanija se bavi proizvodnjom dušeka, naddušeka i jastuka od memorijske pene i trenutno zapošljava oko 600 radnika. Ukoliko dođe do proširenja kapaciteta, posao će dobiti još 200 radnika.

 

IZVORDnevnik/Lj. Malešević
Prethodna vestPutevi Srbije spremaju dokumentaciju za Autoput Ruma – Šabac
Sledeća vestZlatni karatisti na međunarodnom turniru „Čoka 2018“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here