Naslovna Dogadjaj Dani slovenske pismenosti i kulture

Dani slovenske pismenosti i kulture

PODELI
Foto: Hooloovoo

Ovogodišnja manifestacija „Dani slovenske pismenosti i kulture”, koju Gradska biblioteka “Atanasije Stojković” organizuje po 11. put, počeće u petak 21. maja.

Otvaranje ovogodišnje manifestacije pripremljeno je u onlajn formatu zbog još uvek nepovoljne epidemiološke situacije, a svi njeni sadržaji biće takođe emitovani na jutjub kanalu Gradska biblioteke:

https://www.youtube.com/channel/UCH-fxCFTkd7-goU5Yzob4JA

https://www.youtube.com/channel/UCH-fxCFTkd7-goU5Yzob4JA

Manifestacija „Dani slovenske pismenosti i kulture“ predstavlja veoma važan kulturno-umetnički događaj ne samo za Rumu i njene građane, već i za Srem, Srbiju, ali i sve slovenske zemlje. Na realizovanju ove manifestacije u prethodnih deset godina posebnu podršku, pored ustanova kulture u Rumi i lokalne samouprave, pružili su i diplomatski predstavnici slovenskih zemalja u Srbiji, naučni i kulturni stvaraoci, sveštenstvo…

U proteklih deset godina manifestacija može da se pohvali bogatim programom, kao i uvaženim učesnicima: ambasadorima slovenskih zemalja u Republici Srbiji, sekretarima i atašeima za kulturu, akademicima (Matija Bećković, Vladeta Jerotić), književnim kritičarima (Mileta Aćimović Ivkov, Dragoslav Bokan), univerzitetskim profesorima (Milo Lompar) kao i ostalim kulturnim i javnim radnicima iz Srbije i inostranstva. Manifestacija „Dani slovenske pismenosti“ za vreme svog trajanja u toku ovih devet godina naišla je na topao prijem kod publike i istu je pratilo preko 12.000 posetilaca.

Pored veoma važnog duhovnog segmenta manifestacije, ona se velikim delom bavi i kulturnim nasleđem, ali i savremenim kulturno-umetničkim pojavama na kulturnoj mapi svih slovenskih zemalja. Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“, kao glavni organizator i inicijator održavanja ove manifestacije, se trudi da iz godine u godinu programi budu bogatiji i raznovrsniji, a publika zadovoljnija.

Značajnu ulogu, kao i prethodnih godina, u realizovanju pomenute manifestacije ima i lokalna samouprava, koja svojim delovanjem i radom podržava aktivnosti Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ u nastojanju da ova manifestacija iz godine u godinu bude kvalitetnija, a program raznovrsniji i bogatiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here