Naslovna Srem Dani zmajeva: Sećanja na vitešku tradiciju u Sremu

Dani zmajeva: Sećanja na vitešku tradiciju u Sremu

PODELI

Manifestacija „Kupinik – Dani Zmajeva“, koja je prošle godine prvi put organizovana u Kupinovu sa ciljem oživljavanja sećanja na srpsku vitešku tradiciju, ove godine biće održana u subotu, 14. septembra, od 11.00 časova, na prostoru Etno kompleksa u Kupinovu, pod bedemima srednjovekovne tvrđave Kupinik.

Organizator, Udruženje „Zeleni pogled“, za ovogodišnje Dane zmajeva najavljuje bogat program. Viteško društvo „Beli orlovi“ iz Beograda će demonstracijom viteških borbi dočarati posetiocima veštinu i hrabrost srednjovekovnih vitezova. Biće organizovan turnir u streličarstvu, a posetioci će imati priliku da se i sami oprobaju u ovoj veštini u školi streličarstva. U okviru manifestacije biće predstavljena i revija srednjovekovne trpeze, a u kulturno-umetničkom delu programa nastupiće etno grupa „Oganj“ iz Sremske Mitrovice.

Manifestacija je posvećena srpskom despotu Vuku Grgureviću Brankoviću, legendarnom Zmaju Ognjenom Vuku – ratniku, vladaru i možda poslednjem pravom srednjovekovnom vitezu srpske tradicije. Zmaj Ognjeni Vuk bio je pripadnik viteškog reda zmaja, a stolovao je u Kupiniku od 1464. do 1485. godine.

Generalni pokrovitelj Dana zmajeva je Opština Pećinci, a podršku u organizaciji manifestacije pružaju Turistička organizacija opštine Pećinci i pećinački Kulturni centar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here