Naslovna Život Danijela već devet godina u budnoj komi, a ćerka Marija uvek ima...

Danijela već devet godina u budnoj komi, a ćerka Marija uvek ima istu želju za svoj rođendan

PODELI

Devojčica Marija (9) iz Inđije je proslavila rođendan i dan danas ima samo jednu žalju – da joj majka izađe iz kome i ozdravi.

Marijnija majka Danijela je 13 dana posle porođaja u novosadskom porodilištu “Betanija”, upala u takozvanu budnu komu, u kojoj se i dan danas nalazi. Ujedno, Danijela je jedina osoba u Srbiji koja je toliko dugo u komi.

Mala Marija tako svoj svaki rođendan provede uz svoju mamu, umesto u igraopnici s drugarima. Dosad je naučila da je hrani, brine o njoj, a kad krene u školu i vrati se iz nje, obavezno joj se javi.

“Volela bih da i moji drugari vide da imam mamu”

– Najlepši poklon za rođendan bio bi mi da moja mama izađe iz kome. Najviše želim da dođe u školu i da moji vršnjaci vide da i ja imam mamu – kaže Marija, a prenosi Kurir.

Njena baka Vesna dodaje da njena unuka brine o Danijeli jednako dobro kao i odrasli članovi porodice.

Kako je “Blic” pisao, Danijela je rodila zdravu devojčicu carskim rezom, posle čega je dobila sepsu ili trovanje krvi. To se desilo 14. oktobra 2009. godine, a prema tvrdnjama porodice, tamo lekari nisu prepoznali da je Danijela ugrožena, zbog čega ih i krive za Danijelino stanje.

– Ćerka se porodila carskim rezom. Posle 13 dana je kukala da joj nije dobro i da joj se koči leva strana tela. Osećala se loše, imala je temperaturu i povraćala je, ali su joj lekari rekli „da se mazi“ – kaže Danijelina majka Vesna – a prenosi Kurir.

Mala Marija je za “Blic” ranije opisala da od Deda Mraza stalno traži da joj mama ozdravi.

Ta devojčica svojski se trudi da nekako dopre do majke, pa joj svakog dana nacrta crtež ili joj otpeva i odrecituje pesmu.

Danijela Kovačević, Novosađanka koja je devet godina u budnoj komi, na klinici u Nemačkoj sa majkom Vesnom
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Baka Vesna je pričala da je Marija stalno zapitkuje o stvarima koje je njena mama volela dok je bila zdrava.

– Prikuplja informacije o omiljenoj Danijelinoj boji, mestima na koje je volela da ide. Iščekuje njeno ozdravljenje i želi da bude spremna kada do toga dođe i da je iznenadi svim što je naučila – navela je Danijelina majka Vesna.

Kako je ona za “Blic” opisala, Danijela je posle porođaja zapala u budnu komu i nije nikog prepoznavala, niti se pomerala.

– Potom je uz rad lekara uspela da pomera noge i ruke. Lekari su je naučili i da guta hranu – pričala je Vesna.

Danijela je pre dve godine bila na terapiji u Nemačkoj i to je ulilo veliku nadu Vesni da će se stanje popraviti.

– Koliko sam se samo radovala zbog toga. Napredak je velik, jer niko ko je doživeo takvu traumu ne bi mogao da ima funkcije kakve ona ima, ali joj je neophodna rehabilitacija kako bi se njeno stanje održalo i popravilo – pričala je Danijelina majka, koja ni danas ne posustaje u borbi da ćerku iščupa iz bolesti.

Vesna je navela da Danijela uvek isto reaguje na svoju ćerkicu Mariju.

– Neverovatno je mirna kada je njeno dete pokraj nje. Sigurna sam da je to ono iskonsko unutar svake majke. Primire se jedna uz drugu i tako nepomično leže. To ne može biti slučajno. Takvi znaci nam daju nadu da idemo dalje i da se borimo za Danijelino ozdravljenje – kazala je Vesna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here