Naslovna Kultura Deca čuvari tradicije u Kupinovu

Deca čuvari tradicije u Kupinovu

PODELI
U Domu kulture u Kupinovu, održan je koncert kulturno-umetničkih društava pod nazivom „Deca čuvari tradicije – Đeram“, u organizaciji KUD „Kupinik“ uz tehničku podršku pećinačkog Kulturnog centra a pod pokroviteljstvom opštine Pećinci. Manifestacija koja okuplja dečja kulturno-umetnička društva, ne samo iz Srbije nego i iz drugih država, po drugi put se održava u Kupinovu, sa ciljem očuvanja tradicionalnog kulturnog nasleđa srpskog naroda.

Kupincima se predstavilo 5 ansambla iz Srbije i jedan iz Hrvatske koja su izvela svako po dve koreografije, a prema rečima domaćina Borice Ranisavljevića, predsednika društva „Kupinik“ domaćini su bili u prilici da izvedu pet koreografija.

„Nastupila su tri naša ansambla – škola folklora, dečji ansambl i prvi izvođački ansambl. S obzirom da je cilj ove manifestacije, pored očuvanja tradicije, i da se dečji folklorni ansambli omasove i da se poveća broj nastupa najmlađih, mi kao domaćini bili smo u prilici da izvedemo više koreografija. Koncert je bio bogat sa prelepim nošnjama i šarenolikim koreografijama, a publika je mogla da uživa u igrama iz cele Srbije. Naravno, ja uvek koristim priliku da pozovem roditelje da upućuju decu u folklorna društva, jer osim toga što je cilj svih nas da se naša tradicija ne zaboravi, želimo i da našoj deci omogućimo kvalitetno provedeno vreme, sa dosta putovanja i druženja“ – rekao je Ranisavljević, i dodao da KUD „Kupinik“ do kraja ovog meseca očekuju čak dva gostovanja: naredne subote gostuju u Hrvatskoj, a zatim ih očekuje put u Češku na prestižni „Vsetin festival“.

Manifestacija „Deca čuvari tradicije – Đeram“ za sada okuplja 18 društava a od toga je 6 folklornih ansambala iz Hrvatske. Koncerti se održavaju tri puta godišnje, a svako društvo je jednom godišnje domaćin. Publika u Kupinovu sinoć je bila u prilici da pogleda koreografije – Srpskog Kulturno-umetničkog društva „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bjelog Brda iz Hrvatske, KUD „Zmajevo“ iz Zmajeva, KUD „Žarkovac“ iz Žarkovca, KUD „Bečmen“ iz Petrovčića i tri ansambla domaćina KUD Kupinik“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here