Naslovna Deca Deca kojoj se čita pre kretanja u vrtić su naprednija od vršnjaka,...

Deca kojoj se čita pre kretanja u vrtić su naprednija od vršnjaka, pokazalo istraživanje

PODELI
Foto: ilustracija

Deca kojoj roditelji čitaju, pre nego što krenu u vrtić, naprednija su od vršnjaka, pokazalo je novo istraživanje, objavljeno u Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Džesika Logan, autorka studije i vanredna profesorka na Univerzitetu Ohajo istakla je da će deca kojoj roditelji čitaju samo jednu knjigu dnevno čuti otprilike 290 hiljada više reči do pete godine nego ona kojoj se ne čita redovno.

“Deca koja čuju i upoznaju veći deo vokabulara će biti bolje pripremljena kada vide te reči na papiru kada krenu u vrtić ili školu. Vrlo je verovatno da će lakše naučiti da čitaju i pišu ako su upoznati s izrazima koji će im biti potrebni u školi i vrtiću”, dodala je Logan.

Istraživači su sarađivali s knjižarom Kolumbus Metropolitan, koja je odabrala sto najtraženijih knjiga za decu predškolskog uzrasta. Logan i njene kolege nasumično su odabrali 30 knjiga s oba popisa i izbrojali koliko je reči u svakoj knjizi- knjige za najmlađu decu sadrže u proseku oko 140 reči, dok slikovnice sadrže oko 228 reči.

U istraživanje su ušli sa pretpostavkom da bi deci njihovi roditelji čitali knjige za najmlađe do njihovog trećeg rođendana, a slikovnice sledeće dve godine i da bi svako čitanje uključivalo jednu knjigu. Takođe su pretpostavili da roditelji koji nikad ne čitaju svojoj deci zapravo čitaju jednu knjigu svaki drugi mesec.

Na osnovu ovih pretpostavki, evo koliko bi reči deca čula do pete godine:

  • deca kojoj nikad nije bilo čitano 4662 reči;
  • deci kojoj je čitano od 1 do 2 puta nedeljno 63 570 reči;
  • deci kojoj je čitano od 3 do 5 puta nedeljno 169 520 reči;
  • deci kojoj je čitano svakodnevno 296 660 reči;
  • deci kojoj je čitano pet knjiga dnevno 1 483 300 reči.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here