Naslovna Deca Deca koju roditelji češće grle manje su bolesna

Deca koju roditelji češće grle manje su bolesna

PODELI

Psihološki učinak zagrljaja je neverovatan- podiže nivo samopouzdanja kod dece i pomaže im da zadrže optimizam.

Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana s procesiranjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje veština i optimizam. Uz to, deca koju redovno grle osećaju se srećno i voljeno.

Hormon oksitocin deluje na bolji imunološki sistem. Takođe, on doprinosi bržem zaceljenju rana i smanjuje upalne procese. Ima i snažan psihološki učinak, jer se deca zbog njega lakše nose sa različitim tipovima stresa.

Zagrljaj pomaže roditelju i detetu da uživaju u sadašnjem trenutku i razumeju uzajamne osećaje. Ova razmena energije detetu pokazuje vrednost empatije. Na taj način uče da razumeju kako se drugi osećaju. Zato je zagrljaj i dobra lekcija kojom ćete detetu pokazati što znači saosećati s ljudima i voleti ih.

Deci su za razvoj potrebni različiti senzorni nadražaji. Ključan je fizički dodir i kontakt s kožom. Dr Set Polak i njegove kolege psiholozi na centru Vajsman i na Univerzitetu Viskonsin‐Medison sprovodili su istraživanja u kojma su upoređivali usvojenu decu iz domova za nezbrinute mališane sa decom koja su odrastala u stabilnim porodicama. U prvoj grupi deca su motorički zaostajala i zbog nedostatka taktilne interakcije imali sporiji kognitivni razvoj. U drugom istraživanju su otkrili da je 15 minuta taktilne stimulacije na da tokom 10 dana kod dece iz domova za nezbrinutu decu pomoglo u razvoju potencijala i sazrevanju navika,a deca su uopšteno postala aktivnija.

Zagrljaj pomaže i u detetovom rastu. Naučnici su otkrili da su deca kojoj nedostaje senzornih podražaja usporila rast, a naročito ako nisu redovno dobijali zagrljaje. Taj je problem bio vidljiv uprkos redovnom uzimanju vitamina i drugih važnih nutrijenata. Tokom zagrljaja telo oslobađa hormon oksitocin koji ima snažan pozitivni učinak na telo i podstiče hormone rasta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here