Naslovna Srbija Dečiji brakovi poništavaju ljudska i dečija prava svim maloletnicima

Dečiji brakovi poništavaju ljudska i dečija prava svim maloletnicima

PODELI
Foto: slobodnaevropa.org

Dečiji brakovi su globalni fenomen koji već dugo postoji širom sveta. Razvoj savremenih društava je doneo mnoge promene u različitim oblastima javnog i privatnog života, ali neke štetne prakse još uvek nisu iskorenjene.

Tu spadaju i dečiji brakovi, pri čemu jedna trećina devojčica stupi u brak pre navršene 18. godine, a jedna u devet stupi u brak pre navršene 15. godine života u mnogim zemljama u razvoju.

Dečiji brakovi predstavljaju ispoljavanje diskriminacije prema ženama i devojčicama, kršenje osnovnih ljudskih prava i prepreku za njih da u potpunosti uživaju u svojim pravima.

Kao oblik rodno zasnovane diskriminacije, dečiji brakovi nesrazmerno više utiču na devojčice i žene, mada su i dečaci takođe u opasnosti od dečijih brakova.

Brak pre navršenih 18 godina predstavlja ozbiljnu povredu ljudskih prava deteta. Njegove posledice su katastrofalne po zdravlje, isključuje ih iz obrazovanja i oduzima im priliku da ostvare svoj puni potencijal. Kako bi se iskorenila ova praksa, potrebno je delovati na više načinа.

Dečiji brakovi poništavaju ljudska i dečija prava svim maloletnicima i u potpunosti obesmišljavaju život dece. Uskraćuje im se pravo na obrazovanje, a upravo nizak stepen obrazovanja je ono što u velikoj meri muči romsku zajednicu u Srbiji.

Danas istražujemo da li je moguće živeti na marsu, postepeno prelazimo sa fosilnih goriva na prirodno obnovljive i čiste energetske izvore, virtuelno komuniciramo u realnom vremenu. U isto vreme, danas, jedan deo čovečanstva se bori sa glađu i nema pristup čistoj vodi, a uz sve to milioni dece bivaju uskraćeni za detinjstvo, nasilno i naglo, činom udaje i ženidbe.

Samo zajedničkim snagama možemo stati na put dečijim brakovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here