Naslovna Deca DEČJA ZADRUGA: Oni nemaju ni 15 godina, a već su preduzetnici

DEČJA ZADRUGA: Oni nemaju ni 15 godina, a već su preduzetnici

PODELI
Foto: blic.rs

Za učenike koji pohađaju Osnovnu školu “Petefi Šandor” u Bečeju nema zime, i o njihovoj budućnosti, kreativnosti i spremnosti da uče i van školskih klupa pobrinuli su se nastavnici i uprava škole koja im je omogućila da kroz zadrugarstvo nauče mnogo više od školskog štiva.

Jedna od retkih škola u zemlji, bečejski “Petefi Šandor”, ima jedinstvenu učeničku zadrugu, a u njoj više sekcija i svaka ih uči preduzetništvu, omogućava praksu, ali i obezbeđuje finansijsku podršku za uređenje škole i dalji rad.

Pre nekoliko dana organizovana je i svečanost na kojoj su deca simbolično prelomila grančicu i označila otvaranje “Pefi Garden”.

Gabriela Potrebić-Težer, direktorka škole za “Blic” priča da je zadruga osnovana prošle školske godine u septembru i da u okviru nje svi rade volonterski, a interesovanje učenika je ogromno, toliko veliko da nastavnici jedva postižu sve.

Učenička zadruga je prvenstveno štamparija, “Pefi Print”, a u okviru nje postoje sekcije “Pefi Food”, “Pefi Garden”, “Pefi Wood”. U štampariji učenici štampaju na majice, na torbe, podloge za kompjuterske miševe, šolje, za hemijske. Tri projekta smo dobili i kupili tri mašine, a sada čekamo i rezultate četvrtog projekta – ponosna je Gabriela Potrebić-Težer.

U okviru sekcije “Pefi Food”, koja je zapravo kuhinja zdrave hrave, deca kao na časovima domaćinstva uče da pripremaju razne ukusne poslastice i zdrava jela. “Pefi Garden” ili školska bašta je podeljena na novootvoreni deo predviđen za polje lavande, ali i raznog začinskog i drugog bilja, dok u takozvanoj visokoj bašti, učenici imaju kutije i u njima će gajiti paradajz, papriku, luk i druge rasade.

Nakon što je izgrađena fiskulturna sala, ostao je veliki prostor iza nje koji je bio neuređen i neiskorišćen. Odlučili smo da ga sredimo i zahvaljujući pomoći i saradnji sa drugima koji su prijatelji naše škole, dobili smo veliki i osunčan prostor pogodan za baštu. Lavanda nije zahtevna, a veoma je korisna i učenici mogu mnogo da nauče zahvaljujući sadnji, uzgoju, izradi ambalaže, preradi i drugim aktivnostima. Kada se zasadi plod i čeka rezultat to ih uči strpljenju, zajedništvu, ali i matematici i biologiji. Imaju priliku da sve to vide uživo, a ne samo na slici – kaže direktorka OŠ “Petefi Šandor”.

Ovaj projekat Ministarstva obrazovanja obezbedio im je i novac za realizaciju, ali stručna podrška bečejskim đacima stigla je i od Udruženja baštovana, dok su se alata i rada tokom jesenje sadnje latili u ovoj bašti i učenici koji uče baštovanstvo u srednjoj školi za decu sa smetnjama u razvoju “Bratstvo”.

Rasade su im obezbedili lokalni donatori, a plodnu zemlju, čak 14 kamiona, obezbedili su im prijatelji škole.

U okviru zadrugarstva đaci su naučili i kako se otvara račun, kako se formira cena, dok “Pefi Wood”, medijska sekcija, snima reklame za proizvode, štampanu robu i drugo i objavljuje je na Jutjubu. Zadruga je u svakom smislu pokrivena od početka do kraja i naša deca su već sada mali preduzetnici, i uživaju u tome – kažu u školi.

Za lavandu će sami štampati ambalažu i praviće razne proizvode, a kako često organizuju i prodajne vašare, za koje je uvek veliko interesovanje roditelja i sugrađana, sigurno će dobro proći i na tržištu.

Na poslednjem, “Jesenjem vašaru”, dobili su zahvaljujući svom radu oko 60.000 dinara i od tog novca su kupili klupe i kante za baštu u svom školskom dvorištu.

Za rođendane sami prave i osmišljavaju šolje, majice, torbe, i to je proces koji ih sprema za stvaran život. Ponosni smo na njih – poručuju nastavnici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here