Naslovna Dogadjaj Deču s ljubavlju na Spasovdan

Deču s ljubavlju na Spasovdan

PODELI

Juče je u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Deču, Udruženje „Socio-ekologično“ predstavilo svojim sugrađanima zbirku pesama „Deču s ljubavlju“. Četiri autora iz ovog naselja napisali su stihove protkane ljubavlju i emocijama o svom selu, rodnom kraju i svom narodu.

Članovi Udruženja „Socio-ekologično“ potrudili su se da knjiga ugleda svetlost dana upravo na Spasovdan u mesnom hramu, a kako nam je rekla Ružica Mrkalj, Deč obiluje ne samo pesnicima, nego i drugim umetnicima koji na jedan svojevrstan način pričaju priču o svom selu.

„Jedan od razloga za izdavanje ove knjige su upravo Dečani. Kada sam došla u Deč vrlo teško sam se adaptirala na sremačku sredinu, jer nisam verovala ni znala da toliko lepog ima u Sremu, kao i da su svi ovi ljudi ovde zatvoreni kao školjke koje u sebi kriju predivan biser. I, zaista mislim da Sremci sa tom nekom svojom maskom kriju svoju predivnu dušu i prelepi biser koji čuči u njima“ – rekla je Mrkalj, i dodala da je upravo zato želela da stihovi ova četiri pesnika ostanu zauvek zapisana u knjizi čije korice krasi slika mesnog hrama.

Crkvena opština Deč podržala je izdavanje ove knjige, a mesni paroh jerej Nedeljko Kovač rekao nam je da je više razloga za tako nešto, a jedan od njih je i želja da se na neki način održi duh pesništva, jer, kako kaže, naš narod voli pesmu i svoj život je oduvek pretakao u pesmu.

„Ove pesme, koje su danas na Spasovdan predstavljene Dečanima, jesu ono što naši parohijani osećaju o svom životu, o snovima, radostima i o bolu, koji je i naš, kao što je i radost naša. One predstavljaju svedočanstvo njihovog postojanja, ko su i odakle su došli. Njihove reči, kao i ovaj naš hram koji je ovde 200 godina, ostaju zapisane i u amanet za naše mlade naraštaje Kao što pesnik reče: reči lete, a ono što je zapisano ostaje“ – kazao je jerej Kovač, i ujedno se zahvalio svim donatorima ove zbirke pesama, privrednicima i Opštini Pećinci.

Četiri pesnika iz Deča – Ranko Ljubičić, Milomir Obradović, Radmila Tomaš i Rade Vučenović protkali su svoje emocije kroz stihove, a zajedno sa autorkama ilustracija slikarkom Jelenom Grbić i maštovitom devojčicom Dunjom Bajalović, udahnuli su život ovoj zbirci.

Tokom predstavljanja knjige, autori su čitali i recitovali svoje pesme, a pevačko društvo „Svitac“ iz Deča upotpunilo je svojim melodičnim glasovima promociju i ovaj praznik značajan za sve meštane Deča.

Povodom hramovne slave održana je i sveta arhijerejska liturgija kojoj su prisustvovali Zoran Vojkić zamenik predsednika opštine Pećinci i Jovan Devrnja direktor pećinačkog Kulturnog centra, a mesni paroh Nedeljko Kovač uručio je Svetosavske povelje autorima i ilustratorima, kao i Milani Mrkalj Galica, u znak zahvalnosti na nesebičnom trudu i radu na zbirci pesama „Deču s ljubavlju“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here