Naslovna Srem Irig Delegacija mađarskog grada Šikloš u poseti iriškoj opštini

Delegacija mađarskog grada Šikloš u poseti iriškoj opštini

PODELI
Foto: Opština Irig/Facebook

IRIG – Delegacija mađarskog grada Šikloš predvođena gradonačelnikom Rigl Gaborom, boravila je danas u Opštini Irig.

U pitanju je nastavak saradnje dve opštine, a u cilju bratimljenja i zajedničkog konkurisanja na brojne prekogranične projekte. Mađarsku delegaciju u ime Opštine Irig primio je predsednik opštine Irig, Tihomir Stojaković sa saradnicima, a turizam i vinarstvo bile su teme sastanka, gde se razgovaralo o daljim zajedničkim planovima.

Ovo je uzvratna poseta naših prijatelja iz Mađarske kod kojih smo boravili prošle godine. Naše dve opštine planiraju i zvanično bratimljenje, ali i zajedničko konkurisanje za programe prekogranične saradnje. Šikloš je, kao i Opština Irig, turističko-poljoprivredni kraj, sa brojnim kupalištima, vinarijama i banjama, kao i mi. Tako i imamo mnogo zajedničkih tema na kojima možemo zajedno da radimo. Upoznali smo se preko naših zajedničkih prijatelja i ono što želimo je da tu saradnju nastavimo u narednom periodu na dobrobit građana obe opštine, rekao je Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig.

Šikloš je gradić sa oko 10.000 stanovnika na jugu Mađarske, u blizini Pečuja i banje Harkanj. Njihov prioritet je dalja zaštita i ulaganje u tamošnju tvrđavu, koja je jedna od najočuvanijih u Mađarskoj.

Takođe investiraju u svoja kupališta, banjske potencijale i vinarstvo, a saveti i iskustva koja mogu poneti iz iriške opštine pored navedenog, mogu se dobiti i kada su u pitanju velike zelene površine, koje imaju obe opštine, istakao je gradonačelnik Šikloša, Rigl Gabor.

Imamo mnogo poveznih tačaka na kojima ćemo zajedno raditi, a to je aktivni turizam, kupališta, banje, zaštićena zelena područja, kao i vinski turizam, pa je stoga u našoj delegaciji i jedan uspešan vinar. Na teritoriji Iriga je i veliza zelena površina nacionalnog parka, a i sami imamo velike zaštićene zelene površine u okolini, te je i to oblast za koju ćemo odavde nositi neka iskustva.

Nadam se da ćemo iz ovih nekoliko zajedničkih tematskih oblasti izvući i zajedničke ideje za neke nove konkurse. Inače, na proleće kada budemo obeležavali Dan grada potpisaćemo i zvaničnu povelju o bratimljenju sa Opštinom Irig, koja je naša prva partnerska opština u Srbiji, rekao je Rigl Gabor, gradonačelnik Šikloša.

Ovoj saradnji, moglo se čuti, značajno doprinose i izuzetni bilateralni odnosi Srbije i Mađarske.

Gostima iz Šikloša predstavljene su neke najznačajnije turističke tačke iriške opštine, pa je tako bio organizovan obilazak manastira Staro i Novo Hopovo, hotela Fruške terme u Vrdniku, vinarije Deurić u Maloj Remeti i hotel Norcev na Iriškom vencu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here