Naslovna Srem Irig Delegacija Opštine Irig u poseti Šiklošu

Delegacija Opštine Irig u poseti Šiklošu

PODELI
Foto: Opština Irig

IRIG – Delegacija opštine Irig proteklog vikenda posetila je grad Šikloš u Mađarskoj.

Tokom dvodnevde posete ovom gradu delegaciju opštine Irig na čelu sa predsednikom opštine Tihomirom Stojakovićem dočekalo je rukovodstvo opštine Šikloš i članovi udruženja Srbi u Baranji.

Ovom priliku održan ja sastanak povodom potpisivanja sporazuma o bratimljenju između ove dve opštine. Svečano potpisivanje je planirano za 1. april 2023. godine na tvrđavi u Šiklošu.

Ono što vezuje ove dve opštine je despot Stefan Štiljanović koji je poreklom iz Primorja, iz Paštrovića. Svoje imanje je ostavio narodu i otišao u Srem 1498. godine zbog sukoba sa Mlečanima.

U Sremu je boravio neko vreme kao i u manastiru Hopovo. Prilikom borbe za ugarski presto između kralja Ferdinanda i vojvode Jovana Zapolje našao se na strani Ferdinandovoj. Učestvovao je u građanskom ratu od Mohačke bitke 1526. do 1541. godine, kada su Turci zauzeli Budim.

Poslednji podatak o Stefanu Štiljanoviću potiče iz 1540. godine, kada je bio prefekt utvrđenog grada Valpova, nakon čega mu se izgubio svaki trag. Pretpostavlja se da se, nakon što je grad pao pod Turke, povukao u Šikloš, gde je i okončao svoj život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here