Naslovna Srem Ruma Delegacija Opštine Ruma u poseti nemačkoj saveznoj državi Šlezvig-Holštajn

Delegacija Opštine Ruma u poseti nemačkoj saveznoj državi Šlezvig-Holštajn

PODELI

Opština Ruma je u okviru nemačko-srpske saradnje, uključena u jedan od projekata koji se bavi izradom strateških dokumenata u vezi upravljanja poljoprivrednim zemljištem. U sklopu projektnih aktivnosti delagacija opštine, predvođena predsednikom Slađanom Mančićem, posetila je nemačku saveznu državu Šlezvig-Holštajn.

Projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji“ vodi Nemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ, sa kojim je Opština Ruma u septembru 2017. godine potpisala Memorandum o tehničkoj saradnji o unapređenju zemljištem na lokalnom nivou.

Poseta je trajala od 22. do 26. maja i obuhvatala je posetu četiri grada savezne države Šlezvig-Holštajn.

U okviru posete predstavnici Opštine Ruma su imali priliku da vide primere dobre prakse iz ove oblasti, kao i način funkcionisanja gradova i opština iz ove pokrajine.

Predsednik Mančić je imao priliku da u direktnoj komunikaciji sa gradonačelnicima razmeni iskustva i razgovara o važnim temama koje su u direktnoj vezi sa planiranjem i upravljanjem poljoprivrednim i građevinskim zemljištem, kao i o načinima za korišćenje maksimalnih kapaciteta tog zemljišta.

Prvi dan delegacija je posetila grad Meln gde je u radnom delu predstavljen grad, model planiranja i upravljanja strateškim procesima, kao i predstavljanje projekata koji se trenutno realizuju. Delegaciju je dočekao gradonačelnik Jan Wiegel koji je predstavio način svog rada i kroz razgovor sa predsednikom rumske opštine je razmenio iskustva vezana za funkcionisanje grada.

Delegacija je drugog dana posetila grad Raceburg. Domaćin, gradonačelnik Rainer Voß, je sa svojim službama predstavio razvoj grada, njegove glavne potencijale i način na koji planiraju razvoj zaštićenog dela grada koji je prostorno ograničen vodom. Bilo je reči i o tome kako je grad uspeo da unapredi javne površine i da ih iskoristi na najbolji način. Prvi čovek rumske opštine Slađan Mančić je sa čelnim ljudima Recenburga razgovarao o konkretnim projektima i govorio o metodama kojima se rumska lokalna samouprava bavi ovakvim pitanjima i kako strateški planira razvoj određenih oblasti.

Trećeg dana predstavnici Opštine Ruma su posetili grad Kil i opštinu Molfze, gde je predstavljen veliki projakat koji se bavi planiranjem i raspravom u vezi zajedničke saradnje Nemačke i Danske, na izgradnji podvodnog tunela koji će spajati ove dve Države.

DelegacijaDelegacija je učestvovala na panel diskusiji i prezentaciji aktivnosti koja se sprovodi. Na diskusiji su bili prisutni predstavnici opštinske vlasti, predstavnici Savezne države, i organizacija koja se bavi sprovođenjem projekta koje im je poverila Savezna država da u njihovo ime zastupaju interese različitih grupacija.

Projekat koji je predstavljen se pored samog strateškog planiranja bavi i participacijom građanstva kao i svih interesnih grupa na koje će direktan uticaj imati izgradnja tunela. Takođe, pored same rasprave projekat se bavi i usklađivanjem uslova propisanih zakonodavstvom države Nemačke i Danske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here