Naslovna Srbija Devet vodopada u Srbiji koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Devet vodopada u Srbiji koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Foto: nsuzivo

Iako možda nisu visoki nekoliko stotina metara, ušuškani u netaknutu prirodu, vodopadi Srbije imaju poseban šarm.

Sami po sebi, vodopadi izazivaju divljenje i radoznalost. Voda koja traži svoj put igra se sa zemljom i kamenom i izbija i na najnepristupačnijim mestima, oduvek je mamila, kako lokalno stanovništvo, tako i istraživače, ali i turiste.

Vodopadi u Srbiji najčešće su skriveni negde u netaknutoj prirodi, a najlepši su u proleće kada se topi sneg, pa se niz njih slivaju velike količine vode.

1. Kaluđerski skokovi

Vodopad Kaluđerski skokovi nedavno je otkriven, a zvanično ga je izmerio Dragovan Stojadinović Šule, sa svojim timom, u junu 2012. godine. Ovaj vodopad, visok 232 metra, zvanično je najviši u Srbiji, a nalazi se na Staroj planini u blizini sela Topli Do i ispod vrha Midžor.

2. Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, geolozi su ga otkrili tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.

3. Pilj

Na Staroj planini, inače mestu s najviše vodopada, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, a čine ga dve kaskade, Gornji i Donji Pilj. Vodopad Pilj na dnu formira veliki vrtlog.

4. Čungulj

Takođe na Staroj planini, teško dostupan i okružen gustom šumom, na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara na Toplodolskoj reci, nalazi se vodopad Čungulj ili Čunguljski skok.

5. Bigar

Odseci vodopada Bigar nastali su taloženjem istoimenog lakog rupičastog kamena (bigar), a preko nekoliko odseka, odnosno stepenica, prelivaju se slapovi vode. Ovaj vodopad takođe je neobičan jer se uzvodno od njega nalazi još jedna prirodna atrakcija koju čini više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom.

Nalazi se na Staroj planini, na oko 450 metara nadmorske visine.

6. Lisine

Zbog izuzetne lepote vodopad Lisine proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države. Nalazi se u blizini Resavske pećine i Despotovca, a za razliku od većine, dosta je pristupačan, pa je iz godine u godinu sve popularniji među turistima.

7. Prskalo

Iako nije bogat vodom, vodopad Prskalo nikad ne presuši. Ime je dobio po kapljicama koje se raspršuju svuda unaokolo sa visine od 15 metara, koliko je i visok. Nalazi se na obroncima planine Kuč na reci Nekudovo.

8. Gostilje

U neposrednoj blizini Zlatibora, opkoljen bogatom bukovom i borovom šumom, nalazi se Gostiljski vodopad. Na gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20 metara visoke krečnjačke litice.

9. Mokranjske stene

Desetak kilometara južno od Negotina, na stenovitom uzvišenju Sikolska reka stvorila je vodopad i ispod njega jezero.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestOsmomartovska čestitka predsednika Opštine Ruma
Sledeća vestNEMAČKA: Migranti su nepoželjni, samo 39 posto prihvata maloletne izbeglice

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here