Naslovna Hronika DEVOJČICA SVAKOG DANA PREŽIVLJAVALA UŽAS Zašto socijalni radnici nisu primetili da hranitelj...

DEVOJČICA SVAKOG DANA PREŽIVLJAVALA UŽAS Zašto socijalni radnici nisu primetili da hranitelj 10 GODINA seksualno zlostavlja štićenicu?

PODELI

Zbog toga što je devojčica koju je hranitelj M. M. (60) deset godina seksualno zlostavljao ispitivana u prisustvu okrivljenog pedofila, nije ni bilo moguće otkriti da je živela pod traumom, pravdaju se u Centru za socijalni rad u Šidu.

“Blic” je tragom informacije o brutalnom iživljavanju nad devojčicom istraživao šta se tačno dogodilo u ovom slučaju. Prema našim saznanjima, devojčicu je u ovu hraniteljsku porodicu smestio Centar za socijalni rad kada je imala šest godina. Nekoliko godina kasnije, kada je imala 10 ili 11 godina, M. M. je devojčicu počeo seksualno da uznemirava, što se nastavilo sve do kraja prošle godine, kada je odlučila da prijavi monstruma jer je postala punoletna. Zatim je u tužilaštvu u Šidu ispričala hronološki šta joj je hranitelj radio godinama.

“Nemoj, boli”

– U njihovoj porodičnoj kući u prizemlju je živela devojčica sa M. M. i njegovom ženom koji su joj bili hranitelji, dok na prvom spratu živi njihov sin sa svojom ženom i decom. Ona je ispričala da je M. M. koristio svaki trenutak kada su on i devojčica bili sami u kući da se svlači pred njom, da svlači nju, da je dodiruje polnim organom po telu, da gura svoj jezik ili polni organ u njena usta. Dva puta je pokušao da prodre u nju, što nije uspeo, jer mu je ona govorila “nemoj, nemoj, stani, boli”. Pred njom bi vadio svoj polni organ dva-tri puta nedeljno – kaže naš izvor.

Propusti institucija

Zato se greške Centra za socijalni rad u Šidu ne smeju ignorisati. Devojčica koja je godinama trpela seksualno zlostavljanje nije ni mogla da se socijalnim radnicima požali na torturu, jer su je uvek ispitivali – u prisustvu mučitelja.

Igor Jurić: Devojčica je toliko izmučena da gubi pojam kada i kako se sve desilo. On je priznao, hteo da se nagodi, ali smo se bunili jer je strašno da dobije godinu dana kućnog zatvora
Igor Jurić: Devojčica je toliko izmučena da gubi pojam kada i kako se sve desilo. On je priznao, hteo da se nagodi, ali smo se bunili jer je strašno da dobije godinu dana kućnog zatvora

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku u odgovoru “Blicu” kaže da se u dopisu pomenutog šidskom Centru ne navode nikakvi propusti.

Dejan Logarušić, direktor Centra za socijalni rad u Šidu, o detaljima slučaja ne može da govori, jer je novi postupak u toku i M. M. je ponovo saslušavan u tužilaštvu. Ipak, upoznat je sa slučajem i ističe: ništa nije ukazivalo na zlostavljanje.

– Reč o porodici koja je bila pozitivan oblik hraniteljstva. Porodicu je redovno, svakog meseca obilazio socijalni radnik koji je zadužen za njih. Sve je bilo pozitivno između njih, videla se ljubav, i devojčica ih je zvala mama i tata. Čak smo i na televiziji ovu porodicu isticali kao pozitivan primer. Ovaj slučaj je pokazatelj da treba da dođe do promene rada Centara za socijalni rad, odnosno da se deca na mesečnim kontrolama ispituju odvojeno od svojih hranitelja i da u posetu ide dvoje socijalnih radnika – kaže Logarušić.

Dejan Logarušić: Reč je o porodici koja je bila pozitivan primer. Sve je bilo pozitivno između njih, videla se ljubav, i devojčica ih je zvala mamom i tatom. I na televiziji smo ih isticali kao pozitivan primer
Dejan Logarušić: Reč je o porodici koja je bila pozitivan primer. Sve je bilo pozitivno između njih, videla se ljubav, i devojčica ih je zvala mamom i tatom. I na televiziji smo ih isticali kao pozitivan primer

Kako dodaje, nakon što je devojčica prijavila seksualno zlostavljanje, pregledao ju je ginekolog, koji je ustanovio da nije deflorisana. Logarušić dodaje da je Centar za socijalni rad u Šidu nakon devojčicine prijave preduzeo dodatne mere kontrole u svim hraniteljskim porodicama.

– Centar za socijalni rad ima 4.000 korisnika, ali nema dovoljno socijalnih radnika – smatra on.

“To je naša tajna”

Prema rečima našeg izvora upoznatog sa slučajem, nesrećno dete je o zlostavljanju pričalo samo drugarici iz škole. Drugarica ju je, prema rečima našeg sagovornika, ubeđivala da to nije normalno.

Advokatica Maja Atanasković zastupa žrtvu koja se sama javila Fondaciji
Advokatica Maja Atanasković zastupa žrtvu koja se sama javila Fondaciji “Tijana Jurić” kada je napunila 18 godina i napokon postala sposobna da sama pokrene postupak

– Pre nego što je napunila 18 godina, svoje stvari iz kuće kradom je prebacivala u đačkoj torbi kod drugarice, da bi 31. decembra otišla u policiju i prijavila nasilnika. Ona je ispričala da, iako nije imala svest o tome da li je to što joj se događa pogrešno, kada bi joj M. M. to radio osećala bi se tužno, nesrećno, nelagodno, osećala je sramotu i gađenje. Dok je saslušavana, sve vreme ga je nazivala ocem – dodaje naš izvor.

Devojčica je rekla i da joj je M. M. posle iživljavanja uvek govorio: “Nemoj nikome da pričaš, to je naša tajna”, dodaje izvor.

Ministarstvo: Šaljemo inspekciju u Šid

– Za razliku od cele Srbije, kada je u pitanju AP Vojvodina, po Zakonu o socijalnoj zaštiti, i prvi i drugi stepen odgovornosti je na AP Vojvodini. Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja naložiće republičku inspekciju kako bi utvrdili činjenice – kažu za “Blic” iz Ministarstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here