Naslovna Hronika Dijana Hrkalović ponovo uhapšena

Dijana Hrkalović ponovo uhapšena

PODELI
Foto: Zorana Jevtić

Bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Viši sud odredio je pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike.

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović uhapšena je sinoć, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Usvojena je žalba tužilaštva, pa je Viši sud odredio danas pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike nakon čega je Hrkalović ponovo uhapšena, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ranije danas rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva, rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Prema stavu apelacije, veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupka.

Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolnostima, navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo je tog dana tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova – zbog postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here