Naslovna Politika ĐILAS KUPIO “ZELENE”, PA OD NJIH PRAVI “NOVU STRANKU”: Partiju namerno osniva...

ĐILAS KUPIO “ZELENE”, PA OD NJIH PRAVI “NOVU STRANKU”: Partiju namerno osniva 19. aprila!

PODELI
Tanjug/​Sava Radovanović

Lider Saveza za Srbiju, Dragan Đilas potvrdio je da će osnovati sopstvenu političku partiju, i to u petak 19. aprila, baš na dan kada je u Beogradu zakazan završni skup u okviru kampanje “Budućnost Srbije” predsednika Aleksandra Vučića. Đilasova partija zvaće se Stranka slobode i pravde.

Stručnjaci kažu da se Đilas na ovaj korak odlučio zato što jedini u SZS iza sebe nema partiju i zato što želi da ojača svoju poziciju i da na kraju preuzme puno liderstvo nad opozicijom. Dragan Đilas je svoj politički plan obelodanio u video-snimku objavljenom na Jutjubu.

– Ako sve bude teklo po planu, stranku ću formirati baš na dan velikog mitinga predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića kao odgovor na taj događaj. Stranka će se zvati Stranka slobode i pravde, jer u to verujem. Na taj način ćemo se i ponašati, borićemo se za slobodu i pravdu – poručio je Đilas.


Foto: Profimedia

Đilas planira da centralu svoje stranke smesti u zdanje Zadužbine Vuka Karadžića u najstrožem centru Beograda, gde uveliko traju radovi na rekonstrukciji drugog i trećeg sprata. Dragan Đilas je pre izvesnog vremena preuzeo stranku “ZEP Zeleni” Dejana Bulatovića, koju je potom preregistrovao na sebe. Prema zvaničnoj verziji, Bulatović je stranku ustupio Đilasu bez ikakve naknade, a upućeni tvrde da je on za desetak hiljada evra kupio ovu organizaciju, jer je tako izbegao obavezu sakupljanja 10.000 potpisa građana, koliko je potrebno za osnivanje nove partije. Pre Đilasa na ovaj način, kupovinom, stranku je napravio i Vuk Jeremić.

Đilas je pre dve nedelje preuzeo i punu kontrolu nad Klubom samostalnih poslanika u Skupštini Srbije. On je preko svoje saradnice, poslanice Marinike Tepić uspeo da iz ovog kluba izbaci predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, koji je odbijao da se stavi pod komandu šefa SZS. Pošto se Živković protivi najavljenom bojkotu izbora za koji tvrdi da je “najobičnija glupost”, Đilas je rešio da ga izbaci iz kluba.

Prema Živkovićevim rečima, on i poslanica Aleksandra Čabraja prevareni su tako što su im poturene ostavke na potpis. Analitičar Mišel Zubenica kaže da je SZS oročena koalicija koja nema veliku budućnost i da Đilas zato pravi svoju partiju.

– Pošto Savez teško može da opstane u ovom sastavu, Đilas mora da ima stranku kako bi nastavio političko delovanje. Njegova stranka može da ima veću snagu nego neke članice Saveza, ali teško da će uspeti da obezbedi značajniju podršku izvan Beograda, koji će mu verovatno biti glavno uporište – zaključuje Zubenica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here