Naslovna Srem Sremska Mitrovica Diplomate udomljavale zatvorske pse KPZ u Sremskoj Mitrovici

Diplomate udomljavale zatvorske pse KPZ u Sremskoj Mitrovici

PODELI
Foto: Tanjug/AP
Gosti iz Maroka, Kanade, Nemačke i drugih zemalja, predstavnici delegacije Evropske unije nisu krili oduševljene jedinstvenim azilom, jedinim ovakve vrste u Evropi.

U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici u petak se obrelo nekoliko diplomatskih predstavnika na radu u našoj zemlji. Razlog – više nego zanimljiv. Došli su da obiđu azil za pse u ovom zatvoru, upoznaju se sa načinom na koji osuđenici rade sa njima, a na kraju – da ih udome. A, sve to povodom Dana otvorenih vrata u ovom zatvoru, piše “Politika”.

Diplomate iz Maroka, Kanade, Nemačke i drugih zemalja, predstavnici delegacije Evropske unije nisu krili oduševljene jedinstvenim azilom, jedinim ovakve vrste u Evropi. Trenutno je u njemu oko tri stotine pasa koji su od oktobra prošle godine pokupljeni sa ulica Sremske Mitrovice.

Foto: Tanjug/AP

Osim što ovde desetak osuđenika iz poluotvorenog tretmana, koji su završili obuku za negu i dresuru pasa, vodi brigu o njima, ljubimci se ovde vakcinišu i sterilišu.

Diplomate su zainteresovano slušale domaćina, upravnika KPZ-a Aleksandra Alimpića i direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejana Carevića, koji su govorili o jedinstvenom načinu resocijalizacije osuđenika i višestrukoj koristi od udomljavanja uličnih pasa i rada s njima.

– Cilj nam je da poboljšamo resocijalizaciju osuđenika pomoću pasa, da im olakšamo reintegraciju u društvo i na kraju prihvat, ali i da im omogućimo da sa određenim obukama eventualno mogu da dobiju neko odgovarajuće zaposlenje u nekim drugim odgajivačnicama – kazao je Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Sve pohvale za projekat je imao i Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji. Navodeći da mu je uvek zadovoljstvo da poseti KPZ u Sremskoj Mitrovici, on se upravniku zatvora zahvalio što im je omogućeno da zasnuju partnerski odnos.

– Veoma sam srećan što su životinje srećne. Ovo je pilot-projekat i nadam se da će i druge ustanove u okviru zavodskih sankcija početi s ovakvom praksom. Broj osuđenika koji su učestvovali u ovom projektu je veliki i ovom prilikom želim da pohvalim njihovo angažovanje. Impresioniran sam onim što sam video ovde – obratio se prisutnima šef misije OEBS-a u našoj zemlji.

Okupljenim diplomata i ostalim gostima obratio se i Klaus Mok, regionalni koordinator organizacije „Help” za Srbiju i Crnu Goru.

– Ovo je mali projekat, ali ima toliko efekata, čestitam, poboljšavaju se uslovi života za zatvorenike i ima efekta za grad Sremska Mitrovica. Partnerstvo između nevladinih organizacija, Ministarstva pravde i lokalne uprave potvrđeno je zvaničnim potpisivanjem memoranduma kojim je i pokrenut projekta od kojeg se očekuje da postane primer dobre prakse – kazao je Mok.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here