Naslovna Srbija Diplomirali na “Lomonosovu”, kolju svinje u Laćarku (VIDEO)

Diplomirali na “Lomonosovu”, kolju svinje u Laćarku (VIDEO)

PODELI
Foto: Youtube/Printscreen/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Braća Milenko i Branislav Jovanović iz Laćarka kod Sremske Mitrovice diplomirali su ekonomiju i agroekonomiju na moskovskom Univerzitetu “Lomonosov”. Vratili su se u rodni Srem, gde već tri godine obrađuju zemlju, tove svinje i na tradicionalan način prave suhomesnate proizvode.

Sa diplomama iz Moskve, Milenko i Branislav vratili su se na porodično imanje u Laćarku sa željom i znanjem kako da unaprede poljoprivrednu proizvodnju.

Danilo zbog duge zime ostao bez stočne hrane: MINISTAR NEDIMOVIĆ MU POSLAO DETELINU NA KUĆNU ADRESU

Na pitanje kako ekonomista i diplomata izabere posao mesara, Branislav Jovanović kaže da su ekonomija, diplomatija i političke nauke nešto za šta se obrazovao i što voli, ali da je posao mesara u njegovoj porodici već generacijama.

U bratskom timu posla je mnogo. Obrađuju oko 100 hektara zemlje, i godišnje utove više od hiljadu svinja.

– Brat i ja smo jako dobar tim, inače smo dosta različiti po karakteru i svemu, upravo zbog toga što smo različiti, dobar smo tim – nadopunjujemo jedan drugog jako dobro – ističe Milenko Jovanović.

Poštujući sve standarde, Jovanovići šunke suše dve godine, a sremski kulen, koji prave na tradicionalan način, ima zaštićeno geografsko poreklo.

– Svinja mora da bude rođena na teritoriji Srema, odgajena na teritoriji Srema, hranom koja je proizvedena u Sremu, da bude prerađena u Sremu, i naravno da svi sastojci koji idu u taj sremski kulen, a to je ljuta paprika i so – budu sa teritorije Srema – ukazuje Branislav.

Za uspeh je, kažu mladi preduzetnici, potrebno malo začina i mnogo volje.

– Mnogi veruju da je tamo negde cveće, a kod nas smeće. Apsolutno se ne slažem s tim, ja smatram da treba verovati u svoju ideju i da treba biti uporan – poručuje Branislav.

Za suhomesnate specijalitete Milenko i Branislav su nekoliko puta nagrađeni. Cilj im je da proizvode iz Srema izvoze u Rusiju, za koju ih vežu lepe uspomene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here