Naslovna Vreme Do četvrtka nestabilno vreme, nakon toga…

Do četvrtka nestabilno vreme, nakon toga…

PODELI

Srbiju i narednih dana, do četvrtka, očekuje nestabilno vreme s kišom, a od petka pravo letnje s temperaturom od 30 do 32 stepena, izjavio je danas direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić.

On je za TV Pink rekao da je Srbija pod uticajem ciklona čiji je centar u Italiji koji se polako premešta jugom Balkana prema oblasti Karpata.

“Premeštanjem tog ciklona prema istoku imamo uticaj njegove zadnje strane, tako da smo u subotu imali jak oblačni sistem koji je zahvatio Srem s velikom količinom padavina. Samo u Sremskoj Mitrovici je palo 74 litara po metru kvadratnom, a oko Titela je palo i do 100 litara po metru kvadratnom”, naveo je Nikoloić.

Podsetio je da se u nedelju na ponedeljak ponovila slična situacija i da je sa istoka došao oblačni sistem koji je zahvatio Gružu, Kraljevo, Kopaonik, Ivanjicu, gde je za kratko vreme pala ogromna količina kiše.

“Prosečno je na celoj teritoriji Srbije palo od 20 do 80 litara po metru kvadratnom, ali smo lokalno imali i više od 120 litara, i to je uslovilo ovu situaciju koju smo imali u Kraljevu”, rekao je Nikolić.

Upitan da li može da se se desi ekstremna situacija kao 2014. godine kada je Srbija imala velike poplave, on je rekao da je takav događaj uvek moguć, ali da je mala verovatnoća da se ponovo desi.

“Teoretski, takve vremenske prilike mogu da se ponove i mi moramo biti spremni za takvu situaciju, ali mislim da je sistem mnogo bolje spreman nego što je bio 2014. godine”, naglasio je rekao je Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here