Naslovna Magazin Zdravlje Do kraja godine u Srbiji barem jedna vrsta vakcine protiv kovida

Do kraja godine u Srbiji barem jedna vrsta vakcine protiv kovida

PODELI

Država potpisala ugovor o isporuci određenog kvantiteta vakcine protiv korona virusa, a prve vakcine očekuju se kraja ove godine.

Kako Tanjug javlja direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova “Inovia” Bojan Trkulja rekao je da do kraja godine može da se pojavi barem jedna, a možda i više vakcina protiv korona virusa.

On je pojasnio da se trenutno u trećoj, finalnoj fazi ispitivanja, nalazi deset kandidata za vakcinu protiv korona virusa, od kojih bi jedan trebalo da se pojavi pred regulatornim telima u drugoj polovini novembra.

“Ukoliko taj kandidat za vakcinu bude dobio dozvolu da se pojavi na tržištu, distribucija će krenuti verovatno već krajem ove godine, a svakako početkom sledeće”, rekao je Trkulja za televiziju Prva.

To je, dodao je, dobra vest i za Srbiju s obzirom da je država potpisala ugovor o isporuci određenog kvantiteta vakcine protiv korona virusa koji bi kod nas trebalo da stigne tokom prvog kvartala naredne godine.

“Moramo da imamo u vidu da ćemo biti u situaciji da treba da se vakciniše veliki broj osoba, a da je zdravstveni sistem već opterećen, tako da će biti veliki izazov i za državu da se organizuje vakcinacija na način da se svi kojima je potrebna primarno vakcinišu, a zatim u talasima da se polako taj broj ljudi širi kako bismo ovu bolest stavili pod kontrolu”, rekao je on.

Naveo je da bi proces vakcinacije mogao da traje tokom cele 2021. godine i da će možda zaći i u 2022. godinu, u zavisnosti od toga koliko će doza biti potrebno da se primi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here