Naslovna Magazin Zdravlje Dobar odziv za vakcinaciju romske zajednice u Rumi

Dobar odziv za vakcinaciju romske zajednice u Rumi

PODELI

Naselje Rupe, jedno od sedam romskih naselja na teritoriji opštine Ruma, primer je dobre organizacije za vakcinisanje, zaključeno je danas na sastanku koji je s predstavnicima opštine, meštanima i romskim koordinatorom imao državni sekretar Steva Gligorin.

Ocenjeno je da je odziv za vakcinaciju među romskom populacijom dobar, kao i da će se, osim prijavljivanja na već otvaranom štandu u kancelariji u Udruženju Roma Ruma, započeti sa pojedinačnim obilaskom porodica u romskim naseljima, jer je praksa pokazala da lični kontakt sa romskim kooridnatorom i predstavnicima opštine daje bolje rezultate. Državni sekretar je pozdravio angažman opštine i mobilnih timova na terenu i istakao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na raspolaganju za svaki vid pomoći i podrške koja je potrebna kada je u pitanju informisanje i prijavljivanje Roma za vakcinaciju.

On je istakao kao važnu dobru saradnju sa Crvenim krstom u ovoj opštini i pozdravio uključivanje svih zainteresovanih organizacija u ovu akciju.

“Sve pohvale romskoj zajednici koja je pokazala solidarnost, obavestila svoje komšije i proširila informaciju o punktovima na kojima se mogu informisati o Kovid 19, ali i iskazati zainteresovanost za vakcinaciju. Važno je da se podrže sve kategorije stanovništva u ovom procesu, a ne samo romska zajednica, da se pošalje poruka da niko u društvu neće biti zaboravljen”, poručio je Gligorin.

Zamenica predsednika opštine Ruma Aleksandra Ćirić rekla je da će timovi posećivati romska naselja sve dok ne budu sigurni da je urađeno sve kako bi se što veći broj Roma zainteresovanih za vakcinaciju i prijavio.

Oni su zaključili da je odziv stanovnika opštine za imunizaciju jako dobar, te da je veći deo starijih sugrađana vakcinisan i revakcinisan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here