Naslovna Posao Dobri rezultati projekta Agrino biće nastavljeni – Uključene i alternativne biljne vrste

Dobri rezultati projekta Agrino biće nastavljeni – Uključene i alternativne biljne vrste

PODELI
Foto: ekapija

Rezultati projekta “Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanja rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu-Agrino” predstavljeni su u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da veruje u izvesnost njegovog nastavka kroz novi projekat Agrino 2, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Podsetio je da je vrednost projekta oko 325.000 EUR i posebno se zahvalio partnerima Županiji Čongrad u Mađarskoj, Institutu za ratrstvo i povrtarstvo, kao i Fondu za evropske poslove u Novom Sadu, uz čiju pomoć je Agrino koncipiran u adekvatan projekat, koji je prepoznat od strane Evropske komisije.

Na taj način, kako je Radojević istakao, omogućeno je da dobijemo najsavremenije plastenike na nekoliko lokacija širom Vojvodine:

– U okviru realizaciji međunarodnog projekta Agrino, koji je sufinansiran iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020, savremeni plastenik je najpre postavljen na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo. Takođe, novi plastenici smešteni su na još tri lokacije: u srednjim poljoprivrednim školama u Rumi, Futogu i Vršcu.

Dodao je da je cilj da svi učenici unaprede svoje dualno obrazovanje, te da im se obezbedi sticanje znanja uz pomoć najsavremenije opreme. S druge strane, realizacija ovog projekta trebalo bi da pruži šansu svim mladim ljudima koji žive u seoskim sredinama i ne bave se ovom privrednom granom, da pokušaju da se osposobe za bavljenje poljoprivredom i da pronađu sebi egzistenciju.

Ovaj projekat je okupio preko 300 mladih ljudi.

Novinarima su se obratili i Vidosava Enderić, direktorka fonda Evropski poslovi AP Vojvodine, dr Svetlana Belešević Tubić, direktorka Instituta za ratartvo i povrtarstvo i Beata Kovač, potpredsednica Generalne skupštine Županije Čongrad.

Projektni partneri su istakli da su definisali nove prioritete u okviru Agrino 2 projekta. Ovoga puta delatnost je proširena, i nije samo reč o povrtarskim vrstama. U novi projekat su uključene i alternativne biljne vrste, odnosno lekovito i začinsko bilje koje, kako je konstatovano jeste isto tako atraktivno za razvoj biznisa, i takođe veoma profitabilno i može obezbediti mladima ostanak na selu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here