Naslovna Dogadjaj Dobrinačka “Bostanijada”

Dobrinačka “Bostanijada”

PODELI
Foto: Opština Ruma

Pod pokroviteljstvom Opštine Ruma, a u organizaciji MZ Dobrinci, u nedelju je u ovom selu održana tradicionalna “Bostanijada”.

Dobrinčani kažu da je ovo bila godina kada su napokon mogli da zarade od bostana približno kao nekad, kada se samo od ove poljoprivredne kulture moglo pristojno živeti.

„Srem Folk Fest“ narednog meseca u Sremskoj Mitrovici

Zato je i ovogodišnja “Bostanijada” u Dobrincima prošla u mnogo boljem raspoloženju, sa svim propratnim aktivnostima, rekao je Mirko Čestić, predsednik Saveta MZ Dobrinci.

– Površine pod bostanom su manje, ali manifestaciju održavamo dokle god ima bostana u Dobrincima. Kako je bilo loše prethodnih godina, ove godine je cena dobra. Bostana nema puno, nema situacije da se tržište zasiti, pa je dosta proizvođača zaradilo pristojan novac. Sada imamo više dinja, koje su lakše za proizvodnju. Nakupci i dalje dolaze u Dobrince, malo kasne zbog prethodno lošeg vremena, ali sad očekujemo šlepere i kada njih vidite u Dobrincima, znate da je pravi bum i da proizvođači trljaju ruke. – kazao je Čestić, zahvalivši se Opštini Ruma i dugogodišnjim sponzorima koji su pomogli održavanje manifestacije.

11 medalja za mitrovačke kajakaše

Foto: Opština Ruma

Najtežu lubenicu na dobrinačkoj Bostanijadi, od 21,8 kilograma imao je Živko Borkovac.

– Lubenice smo imali na jednom hektaru i do sada smo prodali polovinu. Sav rod, inače, prodajemo kod kuće, jer su lubenice dobrog kvaliteta. Cela porodica je uključena u proizvodnju i prodaju bostana. – napominje Borkovac.

Nepravilnosti u klanicama u Sremu, reagovala inspekcija

Dobrinčanin Đorđe Tomić tvrdi da naša i uvozne lubenice ne mogu da se porede, te da je dobrinački bostan sinonim za kvalitet.

Foto: Opština Ruma

– Godinama unazad Dobrinčani su sejali lubenice radi tradicije i upornosti, a ona se ove, 2019. godine isplatila. Godina kako je krenula loše, vetar, kiša, nevreme, led, mraz, hvala Bogu, došli smo do proizvoda koji vredi. Prvu lubenicu smo skinuli oko 1. jula, a za sad ide seča dobro, stiže u etapama, a ne kao ranije na gomili pa napravimo čep i onda imamo problem sa cenom. Trenutno se čeka lubenica u Dobrincima. Kako šta dođe u Dobrince, tako odmah ide. Početna cena na prvom skidanju je bila 40 dinara, a trenutno je 20 do 22 dinara. Cene su i na pijaci skulje, potrošačima to možda nije drago, ali nama proizvođačima jeste. Što se tiče manifestacije, naša tradicija mora da ispoštuje, bez obzira na to da li je godina bolja ili lošija. – smatra Tomić.

Foto: Opština Ruma

Najtežu dinju od 6,3 kilograma na takmičenje je doneo Dragan Orlović. Najslađu lubenicu proizveo je Miloš Dupor, a najslađu dinju Žika Bošković, najbolji kotlić skuvao je Nikola Manojlović. Najslađu štrudlu napravile su žene iz Udruženja “Veselica” iz Deča.

Zbog ovog transparenta su Grobari prekinuli meč Partizana u 4. minutu i skidali ga sa ograde (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here