Naslovna Srem Sremska Mitrovica Dobrodošli u Sremsku Mitrovicu! GRAD DUGE I SLAVNE TRADICIJE (VIDEO)

Dobrodošli u Sremsku Mitrovicu! GRAD DUGE I SLAVNE TRADICIJE (VIDEO)

PODELI
Foto: sremskamitrovica.rs

Dobrodošli u Carsku palatu, Muzej Srem, Baziliku Svetog Dimitrija

U srcu Srema nalazi se Sremska Mitrovica, grad duge i slavne tradicije koji kontinuirani organizovani život beleži više od 7000 godina. Grad je oduvek bio raskrsnica važnih puteva, a reka Sava i obronci obližnje Fruške gore, zajedno sa brojnim kulturno – istoriskim spomenicima, učinili su ga prepoznativim spojem prirodne i kulturne baštine i jedan je od bisera panonske ravnice.

Prezentovani arheološki lokaliteti antičkog Sirmijuma predstavljaju ne samo važno svedočanstvo o blistavoj i burnoj istoriji nekadašnje panonske metropole, nego i privlačno mesto za sve zaljubljenike u istoriji nekadašnje panonske metropole, nego i privlačno mesto za sve zaljubljenike u istoriji Rimskog carstva na tlu danačnje Srbije. Dobrodošli u Carsku palatu, Muzej Srem, Baziliku Svetog Dimitrija.

Staro gradsko jezero predstavlja najvitalniji pokazatelj o istorijskoj slojevitosti grada i njegovom kontinuiranom trajanju kao urbalne celine više od dve hiljade godina. Trg Žitna pijaca, Trg Svetog Stefana i Trg Ćirie Milekića svedoče o kulturi, načinu života i arhitektonskim stilovimakoji su se razvili od kraja 18. veka. Gradski park je smešzen u samom srcu istoriskog jezgra i omiljeno je za odmor Mitrovčana i turista. U centralnom delu se nalazi Kameni cvet, jedan je od simbola Sremske Mitovice.

 

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here