Naslovna Srem Ruma Dodeljene Svetosavske povelje najboljim učenicima Rume

Dodeljene Svetosavske povelje najboljim učenicima Rume

PODELI

Na tradicionalnoj svečanoj Svetosavskoj akademiji, u Kulturnom centru „Brana Crnčević“, dodeljene su Svetosavske povelje i novčane nagrade najboljim učenicima opštine Ruma.

Povelje je vukovcima uručio predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević, koji je učenicima poželeo srećan praznik – Savindan, uz konstataciju da je Svetosavlje duhovna matrica srpskog naroda.

„Kratke su istorijske etape, ili ih gotovo nema, u kojima je srpski brod plovio mirnim morem. Što su talasi istorijskih, vrednosnih, političkih iskušenja veći, srpskom narodu je Svetosavlje potrebnije kao ishodište i utočište. U negovanju svetosavskog duha posebnu odgovornost imaju škole i obrazovni sistem, u čije je temelje prvi kamen udario i na čijoj je svakoj cigli po jednu pouku ispisao upravo Sveti Sava”, kazao je Kovačević.

Svetosavske povelje su dobili: Nikola Bodinovac, Vojin Puzić, Tatjana Simić, Strahinja Vukanović, Andrea Lazić, Jelena Silađi, Marija Sekendek, Miloš Drljača, Miona Bošković, Jovan Ljubinković, Aleksandra Mihajlović, Tijana Mašić, Nevena Novaković, Mirjana Đurić i Aleksandar Mišljijević.

Domaćin Svetosavske akademije bila je OŠ “Nebojša Jerković” iz Buđanovaca, čiji su talentovani učenici pripremili prigodan muzičko – dramski program. O značaju srpskog prosvetitelja Svetog Save večeras je govorio protojerej Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik rumski.

„Život Svetog Save iznova i iznova kazivan, obogaćuje svakog slušaoca, raduje svakog pravoslavca i čini ponosnim i posebnim svakog Srbina. Njegova odlučnost, istrajnost, posvećenost, saosećajnost, večnost, zadivljuje, snaži, poučava, oslobađa i omogućava da mi jesmo, sve što on jeste. Njegove smo krvi, njegovog smo roda, njegovog DNK. Dakle, u sebi nosimo zapis njegovih snaga i mogućnost da se uzdignemo i budemo svetiji“, rekao je Lazarević.

Pre početka svečane akademije u Velikom holu Kulturnog centra otvorena je izložba likovnih radova mališana predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola rumske opštine, inspirisanih likom i delom Svetog Save.

Tradicionalno večeras su dodeljene i nagrade Humanitarnog fonda „Jasmina Milošević“.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here