Naslovna Srem Pećinci Đokić: Dosadašnji rezultati smernica i podsticaj da radimo još više

Đokić: Dosadašnji rezultati smernica i podsticaj da radimo još više

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Juče je održana svečana sednica Skupštine opštine Pećinci povodom Dana opštine Pećinci Svetog Nikole Letnjeg, 22. maja, u prisustvu odbornika pećinačkog parlamenta, većnika, privrednika, sveštenstva, uglednih gostiju iz drugih sredina i predstavnika kulturnog i javnog života naše opštine.

Sednicom je predsedavala predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, koja je tom prilikom rekla da se ovogodišnjom svečanošću obeležava 62 godine postojanja opštine Pećinci.

-Cilj privrednog razvoja je stvaranje boljeg života za naše građane i za buduća pokolenja. Privredni razvoj nam pruža mogućnost da razvijamo naša naselja, da u njima stvaramo sve bolje uslove za život, za zasnivanje i odgajanje porodice. Da svakome ko želi da radi omogućimo da pronađe zaposlenje i da od svog rada izdržava porodicu. Da deci stvorimo bolje uslove za odrastanje i obrazovanje. Da mladima koji su završili školovanje omogućimo da se vrate u sredinu iz koje su potekli i da u jednom od brojnih privrednih subjekata započnu uspešnu poslovnu karijeru – rekla je Kovačević Subotički.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, naglasio je prilikom svog obraćanja da je osnovni uslov za napredovanje stabilnost, a opština Pećinci je, kako je rekao, stabilnija nego ikad.

Ne želim da ovo obraćanje pretvorim u hvalospev, niti je moja poruka da sada možemo mirno da spavamo na lovorikama. Naprotiv, pred nama je još mnogo posla i mnogo izazova. Svi dosadašnji rezultati moraju nam biti smernica i podsticaj da radimo još više. Da svako od nas u domenu svoga rada da svoj maksimum. Da sve ono što stvaramo danas, bude temelj na kojem će generacije koje dolaze graditi bolju budućnost za sebe i generacije koje dolaze posle njih – poručio je prvi čovek pećinačke opštine.

Svake godine, povodom Dana opštine, pećinačka lokalna samouprava nagrađuje članove lokalne zajednice, koji svojom humanošću, društvenom odgovornošću i saradnjom sa lokalnom samoupravom doprinose konstantnom unapređenju kvaliteta života u pećinačkoj opštini.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić uručio je plakete za humanost kompaniji Peri oplate za višegodišnje organizovanje akcija dobrovoljng davanja krvi u svojim pogonima, Aleksandru Nikoliću iz Pećinaca za 52 dobrovoljna davanja krvi i Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca za učešće u humanitarnoj akciji Slatki karavan u okviru koje su prikupljani paketići za decu sa Kosova i Metohije.

Priznanja za društvenu odgovornost uručio je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, a ovogodišnji laureati su Fondacija Novak Đoković, koja je ove godine donirala 8 miliona dinara za opremanje novoizgrađenog vrtića u Šimanovcima, kompanija Continental Tobacco koja je obrazovnim ustanovama sa teritorije pećinačke opštine donirala interaktivne table, projektore i laptop računare u vrednosti preko 20 hiljada evra i kompanija KLP koja je u više navrata donirala računarsku opremu namenjenu našim obrazovnim ustanovama.

Ovogodišnji dobitnici Zahvalnica za uspešnu saradnju su Sremske novine, Arhijerejsko namesništvo pećinačko i Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, a zahvalnice je uručila načelnica Opštinske uprave opštine Pećinci Dragana Krstić.

U ime nagrađenih zahvalio se direktor kompanije Continental Tobacco Marko Devrnja, koji je rekao da je ova kompanije prva Mađarska firma koja investira u opštinu Pećinci, a da je osnov za investiranje bio idealan geografski položaj, infrastruktura i razvijenost industrije.

-Naša donacija je od srca data, u skromnom iznosu, ali za škole i za mlade, jer želimo da ova opština nastavi da se razvija, da deca budu edukovana, obrazovana i da ostanu u svojoj opštini – rekao je Devrnja.

Posebnu notu svečanoj sednici dali su izvođači svojim nastupima. Doajen srpskog glumišta Lepomir Ivković i njegov mladi kolega Dušan Simić odigrali su dramski igrokaz „Dva vožda“, povodom 205 godina od smrti Karađorđa Petrovića. Glumac Ivan Vučković, koji je u serijalu „Srpski junaci srednjeg veka“ svojom glumom oživeo lik Vuka Grgurevića Brankovića, legendarnog Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota koji je u 15. veku tvrđavu Kupinik, nadomak Kupinova, učinio srpskom prestonicom, je govorio besedu Vladike Nikolaja Velimirovića „O najvećem srpskom grehu“.

Hor Sveti Serafim Sarovski je muzički obojio svečanost himnom Bože pravde, narodnom pesmom Igrale se delije i numerom Ovo je Srbija, dok su vizantijskim napevom Agios o Teos (Sveti Bože) koji je napisao Isaia Srbin u XV veku – prvim napevom čiji se autor potpisao kao Srbin, dali posebnu dramatičnost nastupu glumca Ivana Vučkovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here