Naslovna Magazin Zdravlje Dolazi sezona višanja: Voće za mladolikost

Dolazi sezona višanja: Voće za mladolikost

PODELI
Foto: nsuzivo

Višnje sadrže veliku količinu kalijuma i tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz organizma- uravnotežuju razmer kalijuma i natrijuma što automatski pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.

Plodovi drveta višnje se koriste u ishrani čoveka kao voće, a pripada familiji ruža. Od višanja sa plantaža prave se kompoti, slatka i džemovi, ali i višnjevača za koju se kaže da je lek iz kućne apoteke.

Višnja obiluje različitim vitaminima, poput vitamina C, i jača krvne sudove. Takođe, dobro deluje na zdravlje oka, odnosno štiti ćelije oka, pa za zdrave oči unosite redovno normalne količine ovog voća.

Ako ste malokrvni i imate problema sa gvožđem, višnje su pravi izbor za vas.

Takođe, muškarci koji žele potomstvo treba češće da konzumiraju višnje. Antioksidansi i vitamini kojim se nalaze u njoj poboljšavaju kvalitet sperme.

Ne samo da poseduju protivupalna dejstva, već se nalaze i na glikemijskom indeksu niže od mnogih plodova. Za dijabetičare ili one koji su u riziku, one mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i insulina, sprečavajući klice i pad. Pokazalo se da antocijanini značajno smanjuju i rizik za dijabetes. Nekoliko studija je otkrilo snažnu vezu između ovog moćnog antioksidansa i njegove sposobnosti da inhibira ključne enzime relevantne za dijabetes tipa 2, kontrolišući tako apsorpciju glukoze, smanjujući pridruženu hipertenziju i upalu u telu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here