Naslovna Srem Šid DOMAĆI STREPE OD IZBEGLICA: Kroz Šid do sada prošlo više od 700.000...

DOMAĆI STREPE OD IZBEGLICA: Kroz Šid do sada prošlo više od 700.000 migranata

PODELI
Foto: S. Kostić

Migranti iz prihvatnih centara u Šidu ne odustaju od namere da uđu u Hrvatsku.

POSLE tri godine od početka migrantske krize, statistika na teritoriji Šida pokazuje da je kroz ovu opštinu prošlo više od 700.000 izbeglica, od kojih je izvestan broj bio smešten u dva prihvatna centra.

U Adaševcima je trenutno oko 530, na Principovcu više od 300 onih koji su zaustavljni na putu ka EU, a nevoljnici sa Bliskog istoka u pokušajima da se domognu granice sa Hrvatskom – u očaju – sve više zabrinjavaju ovdašnje žitelje. Jer, opremljeni “pametnim” telefonima sa “Gugl” mapama, migranti iz Avganistana, Pakistana, Irana… koriste razne rute kroz šume, njive, vinograde… a naum pokušavaju da ostvare i preko bivšeg prelaza kod Bapske, koji ne radi već pet godina, otkako je Hrvatska u Evropskoj uniji.

– Prljava ćebad, bačena garderoba i ostaci od loženja vatre su ono što gotovo svakodnevno zatičemo ispred kapije vikendice. Sećam se i kada su nam obijali objekat, te u njemu noćili i ostavljali haos. Zato smo sada stalno ovde – svedoči Olga Varnjičić iz Šida, čiji je posed samo dva kilometra udaljen od prvog hrvatskog naselja, već pomenute Bapske.

O sličnim problemima govori i Jovan Todorović, koji je više puta video kako pripadnici hrvatske granične policije po poljima jure migrante i vraćaju ih u Srbiju. Onda tako izmoreni i gladni, kaže, beru voće, lome grane na stablima, obijaju kuće i kradu, te lože sve na šta naiđu ne bi li se ogrejali…

Grupa migranata je vođena, kako se kasnije ispostavilo, dezinformacijom da je granica otvorena – 23. oktobra pokušala u Hrvatsku da uđe preko prelaza “Batrovci”, ali su ih pripadnici tamošnje granične policije autobusom vratili u prihvatni centar u Adaševcima…

I monahinje iz obližnjeg manastira posvećenog Svetoj Petki su susretale migrante, ali kažu da oni uvek pobegnu kada vide osobe u crnim odorama. Dosad, saznajemo, nisu imale neprijatnih iskustava, ali znaju da izbeglice prolaze pored manastirskog imanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here