Naslovna Turizam Domaći turisti birali planine i banje, tako će biti i idućeg leta:...

Domaći turisti birali planine i banje, tako će biti i idućeg leta: Korona nas tera da menjamo navike

PODELI

Svetske prognoze govore da će biti potrebno između dve i po i četiri godine da se svet turistički vrati na nivo iz 2019. godine

Devizni priliv od turizma u Srbiji za prvih šest meseci ove godine je iznosio 416 miliona evra, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je devizni priliv iznosio 1,43 milijarde evra, izjavila je Marija Labović, direktorka Turisitičke organizacije Srbije, prenosi Tanjug.

Ona je, gostujući na RTS-u, rekla da brine to što su u ove rezultate ušli i januar i februar koji su bili dobri i kada je zabeležen dvocifreni rast.

– Otuda i ovoliki devizni priliv, jer je zaključno sa julom pad u broju dolazaka i noćenja inostranih turista iznosio čak 70 odsto – rekla je Labović.

Za razliku od inostranih turista, čiji broj je bio drastično manji, domaćih turista je bilo mnogo više nego lane.

– U avgustu je, prema preliminarnim rezultatima, bilo za 25 odsto više domaćih turista nego lane. Oni su uglavnom obilazili ruralna područja, pa je na planinama bilo za 64 odsto domaćih turista više nego lane, a u banjama za 30 odsto – rekla je Marija Labović.

Ona je povodom Svetskog dana turizma, koji se obeležava danas, izjavila da svetske prognoze govore da će biti potrebno između dve i po i četiri godine da se svet turistički vrati na nivo iz 2019. godine.

Kako se procenjuje, 2021. godina će biti godina domaćeg turizma ili putovanja po regionu. Inače, gledano u svetskim razmerama, gubici u turizmu su za prvih šest meseci iznosili oko 450 milijardi dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here