Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali je svakao važan i izbor namirnica. Naime, istraživanja pokazuju da pre nego što izađete iz kuće i započnete dan, svom telu treba da obezbedite optimalno gorivo da biste bili produktivniji, pa čak i da smršate.
Da biste ostavrili nutricionističke ciljeve potreban vam je ukusan i sit doručak, bogat ugljenim hidratima koji će vas držati sitim. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki.
Dok jednostavni, prosti ugljeni hidrati, poput peciva, brzo podižu nivo šećera u krvi – što kasnije dovodi do pojačane gladi – ugljeni hidrati bogati vlaknima omogućiće da se osećate zadovoljnim, sitim i da sagorevate kalorije tokom ostatka dana.
Dr Dženifer Stag, naturopata i autor knjige posvećene pravilnoj ishrani, preporučuje ovsene pahuljice kao najbolju namirnicu za doručak.
Jedna činija je puna zdravih proteina i vlakana, a tekstura ove namirnice vas tera da duže žvaćete i jedete polako, zbog čega se brže osećate sito. Dok vaše telo pretvara te dobre ugljene hidrate u energiju, vaš metabolizam radi punim kapacitetom, sagorevajući usput i kalorije.
– Ljudi koji jedu dobre ugljene hidrate poput ovsene kaše imaju više energije, smanjenu želju za šećerom, gube više kilograma i čak imaju redovnije pražnjenje creva, rekla je dr Stag.
Prema njenoj preporuci ovsene pahuljice se najbolje slažu sa svežim voćem, orašastim plodovima ili kinoom.