Naslovna Magazin Doručak koji će vam trošiti kalorije tokom celog dana

Doručak koji će vam trošiti kalorije tokom celog dana

PODELI
Foto: Freepik

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali je svakao važan i izbor namirnica. Naime, istraživanja pokazuju da pre nego što izađete iz kuće i započnete dan, svom telu treba da obezbedite optimalno gorivo da biste bili produktivniji, pa čak i da smršate.

Da biste ostavrili nutricionističke ciljeve potreban vam je ukusan i sit doručak, bogat ugljenim hidratima koji će vas držati sitim. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki.

Dok jednostavni, prosti ugljeni hidrati, poput peciva, brzo podižu nivo šećera u krvi – što kasnije dovodi do pojačane gladi – ugljeni hidrati bogati vlaknima omogućiće da se osećate zadovoljnim, sitim i da sagorevate kalorije tokom ostatka dana.

Dr Dženifer Stag, naturopata i autor knjige posvećene pravilnoj ishrani, preporučuje ovsene pahuljice kao najbolju namirnicu za doručak.

Jedna činija je puna zdravih proteina i vlakana, a tekstura ove namirnice vas tera da duže žvaćete i jedete polako, zbog čega se brže osećate sito. Dok vaše telo pretvara te dobre ugljene hidrate u energiju, vaš metabolizam radi punim kapacitetom, sagorevajući usput i kalorije.

– Ljudi koji jedu dobre ugljene hidrate poput ovsene kaše imaju više energije, smanjenu želju za šećerom, gube više kilograma i čak imaju redovnije pražnjenje creva, rekla je dr Stag.

Prema njenoj preporuci ovsene pahuljice se najbolje slažu sa svežim voćem, orašastim plodovima ili kinoom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here