Naslovna Magazin Zdravlje Dr Kon najavljuje novi udar korone u novembru

Dr Kon najavljuje novi udar korone u novembru

PODELI
Foto: rtv

Krizni štab se priprema za sudar kovida i gripa, a dr Kon najavljuje da aktuelne preporuke mogu postati obaveza.

Članovi kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa očekuju da će se novi pik kovida 19 javiti u novembru, a u slučaju pogoršanja situacije najavljuju i pooštravanje mera.

Imunolog Srđa Janković istakao je da je epidemiološka situacija sada relativno povoljna, ali da postoji potencijal da se pogorša, kao i da neki modeli predviđaju pik koronavirusa u novembru.

Prema njegovim rečima, ne očekuje drastične restriktivne mere, poput onih sa početka epidemije, ali je moguća doslednija kontrola poštovanja mera koje su na snazi, poput nošenja maske u javnom prevozu.

– Ako rigoroznije sprovodimo mere, porast zaraženih će biti mali, ako budemo odustali od mera, obolevanje će biti veće – upozorio je Janković za TV Pink i dodao da je trenutno polovina novozaraženih u Beogradu i da potencijal za širenje virusa postoji svuda u Srbiji.

– Svuda može da bude žarište. Zasad žarišta nemamo, ali žarište se napravi začas – naveo je imunolog i dodao da je “primećeno da antitela mogu da nestanu i kod osoba koje su prelažale kovid 19” i apelovao na takve građane da se i dalje štite jer, kako je rekao, “nije poznato koliko će njihova zaštita trajati”.

Epidemiolog dr Predrag Kon najavio je treći udar koronavirusa u novembru i ocenio da je “realno očekivati da ćemo imati prvo kovid, pa grip” i da se grip obično otkriva u decembru, oko Svetog Nikole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here